Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Таня Андреева

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

691 са личните лекари, които имат специалност педиатрия

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо?

"Детското здравеопазване не е само една сграда. То е система, която трябва да функционира цялостно и целенасочено, за да обхване всички аспекти на детското здраве. Като започнем от добрата профилактика, минем през добрата доболнична помощ и стигнем до болничното лечение, което трябва да има своята стъпаловидност с добра развита мрежа от общински и областни болници и функциониращи, заедно с тях – университетски болници. Докато стигнем до най-високото ниво, което е детската болница."

Това казва в интервю за БНР д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог УСБАЛО "Проф. Б. Бойчев".

"Ако няма добре изградена система надолу, която включва и спешната помощ, ние няма да успеем да осигурим една пълноценна грижа, каквото българските деца заслужават", допълва тя.

Д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог УСБАЛО

По думите ѝ Румъния има доста добре развита здравна система. Спешната им помощ е впечатляваща. Тя не е изградена само с участие на лекари и медицински сестри, парамедици. Към спешната помощ са включени системата на румънското министерство на вътрешните работи, както и пожарникари. Една наистина добре функционираща система, която обхваща както медицинската грижа, така и цялостното осигуряване на едни безопасен транспорт на пациентите.

"Колкото повече тесни детски специалисти има на едно място и те работят заедно, толкова и по-комплексна е грижата", посочва д-р Андреева. 

Личните лекари, работещи с деца, са 691, т.е. те имат специалност педиатрия. Иначе личните лекари в цялата страна са 3700. 66% от тях ще се пенсионират през следващите 10 години. Това означава, че те в момента са над 55-годишна възраст. Всяка година личните лекари намаляват със 150. 

За какво си мечтае една майка с малко дете, което има нужда от специализирана педиатрична грижа, можете да чуете в разговора на стажант-репортера Теодора Церовска в звуковия файл.  

През 2019 г. бившият вече кмет на София обеща да има детска поликлиника и започна един ремонт, който още не е довършен и на едно място да има възможност за консултиране по Здравна каса на деца с всички налични детски специалности, както е редно да има в една комплексна детска поликлиника.

Детското здраве би трябвало да бъде приоритет на всяка една държава и на всяко едно управление. 

"Всеки нов министър идва със своите виждания, със своите идеи и своите уж реформи. Но няма време да ги завърши докрай, особено в частта детско здравеопазване. Дори и стратегията за детско здравеопазване, която излезе съвсем наскоро, не очертава истинските проблеми и не дава истински решения", казва в заключение д-р Андреева.

 Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50