Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

Ангел Григоров и Николета Атанасова
Снимка: БНР

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР. 

Ето какво разказва Ангел Григоров в "Мрежата":

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

"Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на Кремъл". Не се притеснявам, в работата си се съм ръководил от съвестта си и съм се стремил да бъда честен със себе си и с Негово величество Слушателя на Българското национално радио."

Всичко е пропаганда по време на война

"Ако някое официално съобщение трябва да дойде тук, ако е прекалено абсурдно, се консултирам с колегите от нюзрума, и ако е прекалено, не му обръщаме внимание. Войната е също толкова жестока в информационното пространство, колкото и на бойното поле. Когато президентът Путин каже нещо, или Шойгу... няма как да не бъде цитиран заради тежестта на човека, от който идва."

Източниците

"В Русия има строга цензура, Русия е воюваща страна. Преди война цензурата беше по-малка – имаше "Ехото на Москва", Радио "Свобода", "Дождь" – телевизия и радио, "Новая газета", имаше блогъри... Сега всички тези канали са затворени, независими, опозиционни, критични. Има някои медии, които, спазвайки цензурата, намират начин да кажат важните неща. Те бяха моя ориентир. Казват нещата "между редовете". Например вестник и радио "Комерсант", радио "Бизнес FM". Много интелигентно, тънко и професионално колегите намират начин да кажат важните неща."

Руското общество и междуредието

"Не мога за цялото общество д говоря, но хората, които искат да се информират и искат да чуват алтернативни мнения, знаят къде да ги намерят. Ютюб и Телеграм (и двата вида канали) не са забранени в Русия и който иска, може да се информира. Но голяма част от хората гледат Държавната телевизия и да, пропагандата е много агресивна. Трябва да призная нещо, което съм казвал на малцина: Когато започна войната, през първите два месеца аз изключих телевизора, за да не попадна под влиянието на пропагандата. Следях информацията от сайтове и вестници. След два месеца отново си пуснах телевизора... Войната, за съжаление, в един момент се превръща във фон. Около 1/5 в Русия заявяват категорично, че са против войната. "Ястребите", които смятат, че Путин е прекалено мек, също не са много – около 15-20%. Останалите 60% са конформистки настроени – подкрепят онова, което подкрепят всички. И ги е страх, и не им се занимава..."

Навални

"Навални мечтае за своята прекрасна Русия на бъдещето, чиито контури засега не се забелязват. Той имаше прекрасната възможност да живее в Германия. Той се върна в Русия с ясното съзнание, че ще влезе в затвора, през няколко месеца му се повдига ново и ново обвинение. Готов е да плати тази висока цена. Алексей Навални е политик – иска да управлява Русия и е готов да плати тази тежка цена. Не зная колцина са хората, готови да се лишат от комфортния живот извън Русия в името на тази цел. 

Навални е по-популярен отвъд Русия, отколкото в самата Русия. Целта е този човек да бъде изолиран максимално от обществото, за да не говори и да не набере популярност. И властта систематично преследва и постига тази цел."

Ангел Григоров смята Зеленски и Навални за мечтатели, в контекста на наградите на "Политико". Още за руските журналисти и статута на чуждестранните журналисти, за индивидуалните протести, за предстоящите президентски избори,  – по тези и други акценти – чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25

Стартира "Фестивал на мартеницата" в Пернишкото село Мурено

Според народните вярвания Баба Марта олицетворява слънцето и пролетта. Месец март неслучайно е наричан Женския месец и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. В миналото българите вярвали, че когато Баба Марта се засмее, навън ще е слънчево и топло , но разсърди ли се, задухва силен вятър и..

обновено на 01.03.24 в 10:08

Връчват наградите "Бизнес жена на годината"

Светът на бизнеса неизменно се преобразява, включвайки със себе си разнообразие от талантливи и амбициозни жени предприемачи. Тези жени не само ръководят успешни предприятия, но често и балансират изискванията на своя бизнес с нуждите на семействата си. Именно този баланс между професионални и лични ангажименти заслужава признание и подкрепа...

обновено на 01.03.24 в 08:57

Приказното село Делчево оживява само на празници

Село Делчево се намира в Пирин планина на 1050 метра надморска височина и е на 9 километра от общинския си център Гоце Делчев. За съществуването на селището има данни още от римската епоха. Откритата наблюдателна и охранителна кула свидетелства за различни дейности от това време. Но официално като селище, Делчево възниква през XVII век край турски..

публикувано на 29.02.24 в 15:15