Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературните анкети – живи и днес

Гьоте и Екерман

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др.

Новият сборник на Института за литература към БАН с 18 анкети на поети от 90-те е повод да си припомним този вид диалог между автор и изследовател, имаш аналози по света и при Гьоте с Екерман, Бродски със Соломон Волков и др.

Боряна Владимирова от Института за литература говори за съставителството на новия сборник, а Никола Иванов разказва по работата си с анкети на Иван Динков, Георги Мишев и др.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са навсякъде. В телефоните ни, които замениха идеята за каквато и да е критична мисъл по посока на Аз-а и..

публикувано на 21.02.24 в 10:05

"Секунда, ще ти прочета нещо" – на ново място

Пърформънсът "Секунда, ще ти прочета нещо" на Ина Добрева и Светослав Тодоров се завръща на ново място: следващото му поставяне е в Hyperspace Social Tech Hub на 24 февруари между 15-19 часа. Целта на пърформънса е да преобърне обичайното представяне на проза пред публика. Всяко изпълнение на неиздавания разказ на Светослав Тодоров от Ина Добрева..

публикувано на 21.02.24 в 09:20

Силвия Богоева представя изложба, вдъхновена от спектакъла "Моби Дик"

Изложбата "Защото на сърцето облекло е лицето" представя портрет на всички 22 актьори в "Моби Дик" и на режисьорката Диана Добрева. Най-новото представление на Народния театър "Иван Вазов" вдъхновява художничката Силвия Богоева да създаде този проект и благодари на Народния театър за гостоприемството: "Ръцете при актьора са много важен знак,..

публикувано на 21.02.24 в 08:35

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова..

публикувано на 20.02.24 в 16:00
Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години, натрупване на житейски опит и богата емоционалност, за да се появи на бял свят "Ако не си за мен"...

публикувано на 20.02.24 в 13:18