Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улиците – опасни за вашето здраве?

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична.

Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и хирург от Медицинския институт на МВР проф. Румен Кастелов. Започнахме диалога с традиционните за сезона травми, с техния характер и честота през различните годишни времена. Поставихме акцент върху болестите на крайниците и тяхното хронично протичане, както и на различните видове протезирането в областта на ортопедията. Лекарската практика показва, че най-често се среща т.нар. "ошипяване". Шиповете по тялото, върху ставите и в раменната област са особено болезнени, но има начин да бъдат лекувани.

За справянето с проблема началникът на Клиниката по ортопедия и травматология към (както е по-известна) МВР болница проф. Румен Кастелов даде съвети и напътствия: носенето на специални обувки, прилагането на определени масажни техники, използването на локални кремове и обезболяващи, включително и нестероидни противовъзпалителни медикаменти. 

Оперативните и терапевтичните подходи при лечението също бяха обект на дискусия, като подчертано коментирахме новите техники и технологии за поставяне изкуствени стави, импланти и шини. Проф. Кастелов не отрече лечебните качества на различните препарати, спортни кремове и мазила, включително и на хранителните добавки. Тяхното предписване и преценката на  възстановителните им свойства в хода на рехабилитация на ставите обаче трябва да бъде консултирано с лекар.


В поредното издание "За здравето" коментар по темата "здравето на зъбите в детска и младежка възраст" направи д-р Николай Шарков. Поводът да включим председателя на съсловната организация на зъболекарите бе форумът по повод Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години в Република България.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг. Катрин..

публикувано на 23.02.24 в 16:20

Акад. Константин Хаджииванов за енергията на бъдещето

Как да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в атмосферата, предизвикващи парников ефект и драматични промени в климата? Отговорът на този фундаментален въпрос, от който зависи бъдещето на планетата, вълнува учените от цял свят. У нас, представители на близо двайсет организации от научните, образователните и обществените среди вече обединиха..

публикувано на 23.02.24 в 08:15

Казбата – старото, но туптящо сърце на град Алжир

Центърът на столицата на Алжир – Алже, както я наричат местните, прилича повече на типично френски град от 19 век с красивите си и изискани сгради, прави булеварди и отлично аранжирани паркове. Новите квартали по нищо не се отличават от българските с класически панелки и стихийно застрояване. Но ако искате да се потопите в атмосферата на..

публикувано на 22.02.24 в 16:15

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на..

публикувано на 21.02.24 в 18:16