Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата в Дубай за промените в климата: Как се включи България?

| обновено на 05.12.23 в 10:30
Снимка: Pixabay

Световните лидери се събраха в Дубай, за да участват в световната среща на върха по въпросите на климата, която обозначи началото на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28). Този форум представлява важно събитие, на което се обсъждат мерки и стратегии за борба с изменението на климата и неговите отрицателни въздействия върху планетата.

Но тази година има нещо ново в участието на България. За първи път страната ни взе участие със собствен павилион, където представители на властите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество представят амбициите и постиженията на България в областта на климатичната политика.

В ефира на "Нашият ден" разговаряхме с г-жа Силвия Рангелова, директор на Дирекция координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество в Министерството на околната среда и водите. Тя сподели важни моменти от участието на България в COP28.

Силвия Рангелова спомена, че срещата в Дубай продължава шести ден и вече се е провело представянето на българския павилион в рамките но днешния ден. "Този павилион беше посветен на енергията, произведена от офшорен вятър, в рамките на инициативата "Три морета". Този фокус отразява ангажимента на България към устойчивата енергия и борбата с изменението на климата", казва тя.

Г-жа Рангелова сподели, че заместник-министърът на енергетиката на България и колегите му от Румъния и Гърция са обсъдили възможностите за сътрудничество в областта на възобновяемата енергия, като алтернатива на изкопаемите горива. Този вид сътрудничество има за цел да допринесе за постигане на целите, поети от Европейския съюз, за климатична неутралност и намаляване на емисиите.

Една от основните теми, обсъждани на COP28, е спорът между големите икономики и малките държави. По нейните думи този форум предоставя възможност на развиващите се държави да видят текущите и бъдещи технологии и иновации в областта на климата. Г-жа Рангелова подчерта, че развиващите се държави имат възможност да направят скок напред и да използват иновациите, предоставени от развитите нации.

В обобщение, световната среща на върха в Дубай представлява добра възможност за държавите и организациите да обсъдят бъдещето на планетата и мерките за справяне с изменението на климата. България е активен участник и се ангажира с инициативи в подкрепа на устойчивата енергия и опазване на околната среда. Срещата продължава, а светът се надява, че тя ще доведе до конкретни действия за борба с изменението на климата и защита на нашата планета.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква лекарствена политика планира МЗ?

На четвъртия месец от действието на забраната за изнасяне на инсулин здравното министерство я удължи с още един месец с мотив, че е работеща мярка и че към момента няма недостиг на инсулин у нас. Последваха нови сигнали за липса на инсулин в аптечната мрежа . Според зам.-министъра на здравеопазването виновни за недостига на медикамента са търговците на..

публикувано на 28.02.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Идентичност и народопсихология: Какво ни прави българи?

В края на февруари преди 125 години излиза прословутата статия на Константин Иречек, в която той споделя свои наблюдения върху политическия живот в България и върху характерни тогава черти на българите.  Днес психологът и университетски преподавател д-р Ясен Димитров , автор на книгата "Какво ни прави българи: разкриване маркерите на българската..

публикувано на 28.02.24 в 14:04
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Украйна - две години след началото на войната

Доротея Николова от Радио Варна беше гост в рубриката "Темите на деня" на предаването “Нашият ден“. Тя е автор на подкаст за войната в Украйна по линията "Евранет плюс". По нейните думи новините за Украйна отразяват началото на пълномащабна война на 24 февруари, но реално тази конфликт е съществувал осем години преди това. "През последните..

обновено на 28.02.24 в 11:32

Време на комуникационна революция: Имаме ли сходна реалност?

Вече няма всички. В дигиталната реалност, която обхваща все по-голяма част от живота на всеки човек, усещането за общност, съществуването на общовалидни факти и пресичането на гледни точки става все по-недостижима цел. Гост в "Нашият ден" е Мария Милушева - творчески директор на рекламна агенция - за да отговори на въпроса: "Имаме ли сходна реалност?"..

публикувано на 28.02.24 в 09:37