Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата в конфликт със закона

Анна Мария и Георги Еленков
Снимка: БНР

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления.

За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите грижата за тези деца се изчерпва с наказания или настаняване на места, специализирани за деца в конфликт със закона. Така системата вместо да ги закриля адекватно и да действа за правилното им израстване, тя създава млади хора с трайно противообществено поведение и ги отглежда, да не кажа избутва, до тяхното пълнолетие когато ги предава на съдебната власт, която пък ги изпраща в затвора. Липсва активна и достатъчно адекватна превенция, липсва и адекватна  възстановителна работа.

Какво да се прави, за да се избегнат тези системни грешки – отговор на този въпрос и свързаните с него търсеха участниците във второто издание на форума "LexTalks 2023: "Престъпление и наказание",организиран от Национална мрежа за децата (НМД) и нейната Мрежа за правна помощ.

Как гражданското общество оценява работата на институциите с децата в конфликт със закона и как заедно – институции и граждани, участват в решаването на проблемите в работата с тези деца – за това разговаряхме и в "Познати и непознати". Гости в студиото бяха Георги Еленков – координатор на Мрежата за правна помощ на НМД, и Анна Мария – някога "проблемно и трудно дете" от институции, а днес вече млада жена, доброволка в НМД, която работи с деца в конфликт със закона. "Целта на LexTalks беше не да се изнасят статистически данни, а да говорим с реални казуси и случаи от практиката."