Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата в конфликт със закона

Анна Мария и Георги Еленков
Снимка: БНР

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления.

За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите грижата за тези деца се изчерпва с наказания или настаняване на места, специализирани за деца в конфликт със закона. Така системата вместо да ги закриля адекватно и да действа за правилното им израстване, тя създава млади хора с трайно противообществено поведение и ги отглежда, да не кажа избутва, до тяхното пълнолетие когато ги предава на съдебната власт, която пък ги изпраща в затвора. Липсва активна и достатъчно адекватна превенция, липсва и адекватна  възстановителна работа.

Какво да се прави, за да се избегнат тези системни грешки – отговор на този въпрос и свързаните с него търсеха участниците във второто издание на форума "LexTalks 2023: "Престъпление и наказание",организиран от Национална мрежа за децата (НМД) и нейната Мрежа за правна помощ.

Как гражданското общество оценява работата на институциите с децата в конфликт със закона и как заедно – институции и граждани, участват в решаването на проблемите в работата с тези деца – за това разговаряхме и в "Познати и непознати". Гости в студиото бяха Георги Еленков – координатор на Мрежата за правна помощ на НМД, и Анна Мария – някога "проблемно и трудно дете" от институции, а днес вече млада жена, доброволка в НМД, която работи с деца в конфликт със закона. "Целта на LexTalks беше не да се изнасят статистически данни, а да говорим с реални казуси и случаи от практиката."

"В ранна детска възраст се озовавам в Кризисен център, докато майка ми е още жива. Тя почина докато бях в институциите. Бях там докато не навърших пълнолетие. Там някъде развих зависимост от наркотиците... После се изчистих и сега почнах да правя смислени неща..." Как продължава личната история на Анна Мария и какви са порбойните в системата, предназначена да закриля децата като нея – чуйте в звуковия файл.

"Най-важен проблем на институциите е, че не се вслушват в младите, които са минали и справили с проблема, който те се опитват да решат" – каза Анна Мария. А ето и какво мисли и проф. Нели Петрова-Димитрова, доктор по педагогика, преподавател по социална работа и социална педагогика в СУ "Св. Климент Охридски”, председател на Управителния съвет на Институт по социални дейности и практики.

Съществена роля в работата с децата и младежите с противообществени прояви е възложена на обществените възпитатели, както и на сектор "Детска престъпност" към Главна дирекция "Национална полиция".

"Обществените възпитатели продължават да са общински чиновници, които пишата copy – paste про форма протоколи за проведени срещи с деца в конфликт със закона. Успяхме на форума да дадем примери за добра възстановителна работа." – каза Георги Еленков. "Почнете да се включвате!" – призова Анна Мария. – Останалото от разговора в "Позанти и непознати" чуйте в звуковия файл.

От древността още има много изписани текстове, посветени на възпитанието на децата. Има ги в приказките и притчите, в легендите и в различни религиозни текстове. Св. Тихон Задонски е казал простичко: "Младото дърво, накъдето го наклониш, натам и ще расте, новият съд ще издава мириса на това, което налеете в него, зависи дали ще бъде смрадна, или ароматна и чиста течност". Какви са децата ни – това зависи само от нас – възрастните.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55