Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

За таланта, музиката, цветовете и шанса да покориш света

| Интервю
Михаела Колева
Снимка: Личен архив - Михаела Колева

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на "Terra култура" разказва Михаела Колева, която и и музикален редактор в БНР.

Тя стана носител на първа награда в категория "Композиция" от Третия международен конкурс по композиция "SYN(es)THESIS". В листа от отличия през 2023 година е първа награда за сценична пиеса "Театър на сенките" в Конкурса на къща-музей "Панчо Владигеров", както и трета награда от Международния конкурс за филмова музика "Four For Music".

"Аз не съм от фамилия на музиканти, но моята страст започна с моя първи учител по пиано Иво Николчев", споделя тя.

Определя годите, прекарани в Национално музикално училище "Любомир Пипков", като най- хубавите, където завършва пиано в класа на Стефка Матанова и Явор Русев. След това продължава музикалното си образование в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано. А в момента е докторант по музикален анализ.

Водещата на Terra Култура Мария Мира Христова и Михаела Колева (вдясно)

"Талантът не е нищо без работа, без наличието на повечето популярни вярвания, ако човек не седне да работи. За всичко, което съм постигнала до момента, освен моите преподаватели, на които държа изключително много, съм благодарна и на себе си, защото това изисква много воля, труд, много преданост и най-вече силата да не се отказваш", казва Михаела Колева. 

По думите ѝ композирането на филмова музика, доказва, че трябва да се намери перфектната доза музика. В случая за конкурса е подбрана сцена от филма "Петя на моята Петя". Младата композиторка е единствената българка, която достойно е спечелила третото място в Международния конкурс за филмова музика "Four for Music".

Конкурсът  "SYN(es)THESIS" стимулира връзката между визуалното и музикалното изкуство. "В своята същност проектът цели изграждането на своеобразен мост между изкуствата, като разглежда – чрез оригинална и индивидуална творческа дейност – многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им", допълва младата композиторка, която получи своята награда и от този конкурс.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър. Ученици, учители..

публикувано на 27.02.24 в 09:53
Надежда Олег Ляхова, Обсебване – 25 години по-късно, 2024, видео

Обсебване и съхранение

От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във и през времето – според собствената си нагласа и светоусещане. Понастоящем в дома на Вера..

публикувано на 26.02.24 в 16:29

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин? Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют..

публикувано на 26.02.24 в 12:32

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50