Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на мигранта: Какви са проблемите, правата и техните задължения?

| обновено на 18.12.23 в 09:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 18-и декември се отбелязва Международният ден на мигранта – ден, посветен на вниманието към хилядите хора, които търсят убежище и ново начало далеч от родните си страни. Затова решихме да обсъдим положението на мигрантите в България и усилията за подкрепа, предоставяни от организации и фондации, работещи в областта на миграцията и правата на човека.

Зам.-генералният директор на Българския червен кръст, д-р Надежда Тодоровска споделя в "Нашият ден", че в България пристигат мигранти от различни държави, и техните причини за идване са множество. Много от тях използват България като транзитна държава, търсейки възможност за реализация главно в Западна Европа. Този факт създава предизвикателства за интеграцията им, като интеграционната политика на страната се сблъсква с множество трудности. В момента в България липсва цялостно разработена интеграционна политика и това е сериозен проблем за мигрантите.

Българският червен кръст активно работи за включването на мигрантите в обществения живот на страната. Една от инициативите е предоставянето на курсове по български език, които са достъпни за бежанци. През последната година само този фонд предоставя курсове по български език за 1390 бежанци. Този вид образователни програми им помагат да се адаптират по-лесно и да комуникират с местното население.

По нейните думи специално за бежанците от Украйна е била въведена практика, при която те могат да ползват правата на българските граждани в първите три месеца след пристигането си. Но те често са изправени пред предизвикателството да доплащат близо 50% от разходите по здравеопазване, което може да съставлява значителна финансова тежест.

Една важна точка, която трябва да се подчертае, е, че мигрантите имат и задължения, включително задължението да си плащат здравната осигуровка. Ако не го направят, те стават неосигурени и трябва да си покриват всички разходи за лечение сами, подчерта тя. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


Срещу този сложен фон на интеграционни и здравни предизвикателства стои Фондацията за достъп до права, която предоставя правна подкрепа на мигрантите. АдвМагдалена Митева от фондацията обяснява, че най-често мигрантите се свързват с тях във връзка с уреждането на статута им в България и оформянето на необходимите документи. Дори ако мигрантите пристигнат без документи, има процедура за кандидатстване за международна закрила съгласно българското и международно законодателство.

В предаването тя разказва, че Фондацията предоставя също и много информация онлайн, като има специална платформа, на която се публикува информация на девет различни езика. Освен това, те работят по разработването на алтернативни пътища, по които хората да могат да влизат легално в страната, за да се избегне нелегалната миграция и опасните условия, свързани с нея.

Международният ден на мигранта ни напомня за необходимостта от солидарност в отношението с хората, които са изправени пред трудни обстоятелства и се стремят към по-добро бъдеще. Важно е да продължим да работим за подобряване на условията за мигрантите в България и да им предоставяме съдействие в техния път към интеграция и законност.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35