Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се съхранява демонтираният Паметник на Съветската армия?

| обновено на 19.12.23 в 08:14 | Репортаж
Снимка: БГНЕС

Демонтирането на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември. Областният управител Вяра Тодева даде брифинг за медиите пред паметника преди началото на демонтажа. 

"Ще бъде доизградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури. Следващите стъпки са да бъдат монтирани и сортирани елементите. След това се планира възлагането на обществена поръчка за реставрацията и след като бъдат реставрирани, ще бъдат изложени на подходящо място”, каза областният управител Вяра Тодева преди началото на демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Скулпторът Марин Марков даде сведения за състоянието на паметника. 

"Нацепени са фигурите, особено в краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са от 4 до 5 см", каза скулпторът Марин Марков.

Два дни по-късно в присъствието на медии, депутати от БСП влязоха в сградата на Областната управа на София в опит да се срещнат с Тодева. Ето какво каза Борислав Гуцанов пред асансьорите в сградата.

"Не е нормално министър-председателят де е поел ангажимент пред народни представителите от "БСП за България" още преди 48 часа, че ще бъдат предоставени всички документи, а те да не са предоставени". Каза депутатът от БСП пред асансьорите в сградата на Областния управител на София два дни след началото на демонтажа на паметника на Съветската армия.

От Областната управа публикуваха всички налични документи за демонтажа ден по-късно и увериха, че следват одобрения от Столична община "План за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от паметника". В петък напрежението се пренесе в парламента – с жива верига на трибуната и блокиране работата на Народното събрание. 

Преди ден премиерът Николай Денков заяви, че очаква областната управа и Министерството на културата да излязат с официално становище относно съществуването на документ, с който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник?“, е въпросът на премиера Денков.

Продължаваме да следим темата.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03