Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Драгиев: Спортът се превърна в една от най-конвертируемите стоки

Николай Драгиев
Снимка: Николета Атанасова

Как политиката влиза в спорта, има ли позволени символи на и политически каузи, които спортистите да могат свободно да подкрепят, особено в контекста на войната в Украйна. Трябва ли да бъде забранено участието на руски спортисти на олимпийските игри през 2024. Защо БФС допусна срамните сблъсъци на фенове в края на 2023. Как руската пропаганда влиза през българските медии. Коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Драгиев, спортен журналист и коментатор в "Eurosport".

"За съжаление, според мен политиката сега е повече от всякога обвързана със спорта. Разбира се, това не е от вчера, защото, ако се обърнем назад в миналото, може би първото глобално събитие, което се използва за политическа агитация, са олимпийските игри в Германия през 1936 г. Те много умело са били използвани от пропагандата тогава на Националсоциалистическа Германия да промотира и демонстрира напредъка на своята страна, а и ценностите им. Тогава започва този "консумиран брак" между политиката и спорта, а по-късно спортът се превърна в една от най-конвертируемите стоки и не е случайно, че телевизионните права за големите спортни събития са толкова скъпи. Защото те достигат до огромен брой хора през това уникално средство за забавление, каквото е спортът.

За съжаление големите спортни форуми – и най-вече олимпийските игри – се използват за различни политически послания. Това беше много силно изразено по време на Студената война, когато олимпийските игри се превръщаха в нещо като безкръвна война между Изтока и Запада и все се опитваше да демонстрира своето превъзходство. Особено ние в Източния блок, понеже не можехме да се похвалим с някакви икономически постижения или благосъстояния, затова и комунистите бяха решили, че ще бием западняците на спортната площадка и по този начин ще демонстрираме колко сме силни.

За съжаление с края на Студената война това не се промени. Ето сега последните олимпийски игри и в Пекин, и в Сочи бяха заредени с политическа съставка. Въпросът е как влизат политическите послания.

В държави като Русия, особено след качването на Путин на власт, в Путинска Русия, както и в Китай, голяма част от спортистите се използват съвсем открито за политически цели и имат даже връзки с политическите структури в съответните страни. Политика и пари е как Саудитска Арабия, които искат да бъдат домакини на големи спортни форуми и дори спечелиха такива права, което според мен е доста спорно, като се има предвид що за държава е Саудитска Арабия – това си е един режим там, където правата на жените са потъпкани, не се спазват ценности на Западната цивилизация. Но парите са си пари и много спортни организации не се посвениха да пренесат някои от най-големите си турнири там. Дори в тениса се говори, че там ще се организират някои от най-големите турнири. Въпреки че там, когато е имало подобни прояви, няма почти никакъв зрителски интерес, но когато има кой да плаща..."

Символите в спорта срещу войната в Украйна

"Мисля, че е съвсем нормално, когато една държава бъде нападната, както се случи с Украйна, и когато има опасност тя да бъде заличена, е съвсем нормално и човешко, тези, които споделят нейната кауза, е да правят политическа демонстрация в рамките на разумното. Например световната номер едно в тениса Ига Швьонтек играе с украинска лентичка на шапката и това е най-нормалното нещо. Тя е една от тенисистките, които дариха най-много пари за различни благотворителни каузи, свързани с Украйна. Тя се опитва да пробужда, да показва на хората, че това, което се случва в Украйна, е едно престъпление. Но например украинската тенисистка Свитолина сподели нещо много интересно, че от всички тенисисти единствено Ига Швьонтек и Стефанос Циципас са направили сериозни парични дарения за Украйна. В същото време в нашите социални мрежи Швьонтек беше много критикувана от феновете за тази си демонстрация на отношение към руската агресия в Украйна.

Аз лично нямам обяснение защо вече две години след началото на войната на Русия в Украйна, нямам обяснение защо толкова много хора са негативно настроени към украинците и борбата им за съхранение на държавата им. Явно в България руската пропаганда е проникнала много надълбоко и много хора не могат да видят истината и какво се случва. Така мога да си обясня например негативизма на българските фенове към украинските тениситки като Свитолина. Която е супер симпатична тенисистка, много етична, скромна."

Контекстът в спорта, политиката и журналистическата работа

"Поднася ни се храна, която е сдъвкана и просто трябва да се усвои, това е проблемът на българската журналистика, не само спортната. Примитивизира се начинът, по който се поднасят новините на хората, и така им се спестява да се позамислят и да направят логична връзка между нещата, които се случват. Не е изключено медиите да работят върху това хората да бъдат лесно управляеми и да мислят по-малко, за да могат лесно да бъдат манипулирани. И тази система работи, за съжаление. Затова толкова лесно хващат корени разни абсурдни конспиративни теории. Явно хората се моделират да бъдат по-елементарни, по-повърхностни."

Олимпийските игри през 2024 и участието на руски спортисти

"Да, те ще се състезават под неутрален флаг и без никаква символика, свързана с Русия. Мисля, че това решение не е правилно. Въпреки че много от руските спортисти живеят от дълго време в чужбина и нямат нищо общо с Русия, все пак нито дадоха пари за каузата на Украйна, може би с малки изключения, нито съм чул някой от тях публично да се разкае и да каже – моята страна направи нещо ужасно в Украйна, не искам да имам нищо общо с този режим. Може би играе роля и страхът, защото все пак семействата им са в Русия, но решението на МОК да пусне руски спортисти на предстоящата олимпиада е изключително дискусионно. Но по принцип организации като МОК, ФИФА са сред най-корумпираните в света и там решенията се вземат еднолично, правят се подкупи за домакинства. 

Как иначе да си обясним Катар да е домакин на световно по футбол през декември. Нечистоплътни и безпринципни организации, това е. Да, тъжно един спортист да се е готвил години наред и да не му позволиш да участва, но това е и начин да споделят отговорността на своята държава. Защото, няма какво да се лъжем, руското общество има известна вина за това, че Путин вече 23 години е на власт в Русия. Да, това е кръвожаден режим, който се разправя безпощадно физически с враговете си, но руското общество с това безгласно търпение също има принос за това, което е Русия сега." 

Как руската пропаганда се промъква през спорта и в българските медии, как инвестира в различни политически партии, защо руската пропаганда успява да се промъкне в съзнанието на гражданите и как звучат изказванията на българския президент за войната в Украйна – чуйте в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59