Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преносим музей за непокорно изкуство W(e) A(re) R(ebellious) – една "бунтарска" изложба

"Бунта" на съвременните български артисти и един необичаен мултимедиен интерактивен обект в изложбата "Преносим музей за непокорно изкуство W(e) A(re) R(ebellious)" представя интердисциплинарният артист и автор на проекта Антони Райжеков в предаването "Нашият ден". 

Изложбата, чието откриване е на 23 януари в галерия "Структура", включва творби на 15-те утвърдени и млади български художници – Алла Георгиева, Антон Терзиев, Боряна Росса & ULTRAFUTURO, Венелин Шурелов, Венета Андрова, Димитър Солаков, Иван Мудов, Калин Серапионов, Красимира Буцева, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мария Налбантова, Правдолюб Иванов, Станислав Беловски и Destructive Creation.

Гостът на предаването споделя как идеята за проекта се заражда още през 2019 година по време на негово временно завръщане в България. Тогава Райжеков се интегрира в артистичния живот у нас и заформя концепцията за съвременното изкуство като форма на бунт, разказва той. Следващата стъпка в създаването на проекта се случва по време на творческа резиденция в Австрия, в рамките на която авторът разработва визията за изложба.

Райжеков посочва, че в нетрадиционна последователност първо се появява каталогът към предстоящата изложба. В него са включени интервюта, биографични данни, видеокадри и снимки на селектираните произведения.  

"Каталогът беше като проучване", споделя артистът и допълва, че преведеното му съдържание ще бъде достъпно за посетителите на галерията.

Гостът не разкрива пред слушателите на предаването цялата същност на физическия обект, олицетворяващ концепцията за "преносим музей". Това, което Райжеков загатва, е, че обектът е портативен и публиката трябва да взаимодейства с него.

Обединяващото звено между разнообразните съвременни артисти в изложбата е тяхната социална ангажираност, посочва авторът на проекта, който избира произведения на обществено значими теми като екология, политически живот, икономика.

На финала на разговора Райжеков благодари на всички участници в проекта, подкрепен и от Национален фонд "Култура". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:

Снимка – галерия "Структура"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25