Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"МузеяТ" или как се превръщат спомени в причудливи животни

| обновено на 23.01.24 в 08:23

Арт галерията "Сердика" в столицата се превърна във впечатляваща сцена на изкуството, благодарение на изложбата "МузеяТ", организирана от художничката Альона Петришка. Експозицията представя по уникален начин човешките спомени, превърнати в животни. 

Изложбата е открита на 16 януари и ще продължи до 10 февруари. Тя предоставя възможността да се потопят в света на художническата визия на Альона Петришка, която съчетава иновативни техники и материали, за да създаде човешките спомени с животински форми и сътвори оригинални творби.

Альона Петришка споделя в интервю за предаването Terra Култура, че идеята за изложбата е била спонтанна.

"Това е музей от човешки спомени, преобразени в животни. Вълнувам се от дивата природа и се получи някаква еклектика между човешкото и животинското. За мен това беше огромна терапия, тъй като дълги години се занимавам с по-друг вид картини. Имах нужда малко да си почина и да направя нещо ново", разказва авторката.

За реализацията на този амбициозен проект художничката получава помощта на приятели, познати и случайни хора, които събират разнообразни предмети, съдържащи лични интимни спомени. Те включват всякакви неща - от любовни писма и гривни до фотографии и сувенири. След като се сдобива с тези съкровища, Альона Петришка ги превръща в удивителни животински създания.

"Има много интимни запазени човешки спомени, каквито всеки един от нас има и няма как да изхвърли и ги прибира дълбоко в чекмеджето. След како се сдобих с тях малко се шокирах, чудейки се какво ще правя всичко това, как ще ги превърна в изложба. Галеристката ми даде пълна свобода да правя каквото си искам, реших да направя музей на тези хора, защото това са скрити неща, които не можем да изхвърлим. Пазим с години любовните си писма, докато не дойде друг да ги изчисти след нас", споделя в разговора тя.

Альона Петришка се надява, че след завършването на изложбата тези невероятни съкровища ще намерят нови собственици, които ще ценят стойността и значението им.

"Надявам се музеят да си намери нови собственици. Интересно е да видим дали хората ще си познаят съкровищата. Искам да видя дали ще си намерят спомена вътре в тези същества", казва още тя.

Спомените са неща, които не можем да изхвърлим, а  "МузеяТ" на Альона Петришка успя да ги превърне в изкуство, на което всеки може да се наслади.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Альона Петришка е е художник – сценограф с интереси в областта на живописта, текстила, модата и асамблажа. Завършила е Художествена гимназия "Акад. Илия Петров", специалност "Графика" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Моден дизайн". Автор е на три самостоятелни изложби, а през годините е участвала в общи експозиции и пленери. 

Снимки: Галерия “Сердика“
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25