Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Предприемачеството отблизо

Блажка Димитрова
Снимка: личен архив

Блажка Димитрова влиза в класната стая на 21 години и това променя както нейния живот, така и живота на учениците ѝ. Те заедно, стъпка по стъпка, включително боядисвайки сами, създават малка кухня, в която да работят младежи в неравностойно положение. Кухня, която постепенно се превръща в ресторант и то с нулев отпадък.

Днес ресторантът предлага предимно кетъринг, но Блажка Димитрова има планове за него. Днес тя произвежда крекери от бирена каша – отпадъчен продукт от варенето на бира, както и чинии от бирена каша, които биха могли да са много вкусни, но основното им преимущество е, че са 100 процента биоразградими.

Чуйте за всичко това в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литературната 2025 година: Тенденции, теми и очаквания според водещи издатели

В рубриката "Разговорът" поканихме трима представители на водещи издателства в България, за да споделят своите виждания за литературната 2025 година. Десислава Желева от издателство "Колибри", Темз Арабаджиева от "Сиела" и Димитър Риков от издателство "СофтПрес". Те обсъдиха какви са очакванията, темите и предизвикателствата, които предстоят в света..

обновено на 09.01.25 в 13:26

България и глобалните тенденции: Какво да очакваме за свободата на словото през 2025 г.?

През 2024 г. състоянието на българската журналистика продължи да бъде тревожно. Това стана ясно от годишното проучване на Асоциацията на Европейските журналисти в България (АЕЖ), според което близо 80% от журналистите оценяват медийната среда като "лоша", "много лоша" или "средна". Едва около 20% споделят, че ситуацията е "добра", а под 4% я..

обновено на 09.01.25 в 12:18
Христо Хинков

Какво научихме от Covid-19 и готови ли сме за бъдеща здравна криза?

През настоящата година българското здравеопазване се изправя пред редица важни предизвикателства и приоритети. Проф. Христо Хинков, бивш министър на здравеопазването, направи обобщение на ключовите моменти в ефира на Lege Atris , акцентирайки върху отчетените и пропуснатите теми в здравната политика за периода април–декември 2024 г. Един..

обновено на 09.01.25 в 10:28

Късно ли е за ваксинация, или как да се подготвим за грипа?

С наближаването на пика на грипната вълна в края на януари, все повече пациенти се обръщат към личните си лекари със симптоми на респираторни заболявания. Според д-р Гергана Николова, ситуацията в кабинета ѝ е показателна за сезона – наблюдава се увеличение на пациенти с оплаквания като висока температура, кашлица и главоболие. "Типично за този период..

публикувано на 08.01.25 в 14:02

Етика и професионализъм в акушерството: Урок от "Майчин дом"

Бабинден или т.нар. бабуване е традиция, свързана с почитането на възрастните жени, които са помагали при раждания в миналото. Тази обичана практика е дълбоко вкоренена в българската народна култура. За нея разказва Милка Петрова в запис от 4 януари 1990 г., съхранен в Златния фонд на БНР. Слушайте! 

обновено на 08.01.25 в 14:00