Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт от Шнитке и цял един музикален свят с цигуларя Орлин Цветанов

Репетиция за концерта

Концерт за пиано и струнен оркестър от Шнитке очаква публиката в зала "България" на 24 януари от 19 часа. В първия концерт за сезона световнопризнатата пианистка Пламена Мангова и камерен ансамбъл "Софийски солисти" ще представят и Струнен квартет оп. 130/133 "Голяма фуга" от Бетовен. Диригент ще бъде Константин Добройков.

"Струнният квартет много рядко може да се чуе, изпълнен в този състав. Чисто технически не само че той е труден за един квартет, а дублирайки всяка партия по още три-четири пъти – става още по-трудно. Така погледнато е много интересно човек да дойде, да чуе и да види как се справят музикантите", каза в ефира на програма "Христо Ботев" цигуларят Орлин Цветанов, който е част от "Софийски солисти". – "А концертът от Шнитке: за мен това е един любим композитор, защото винаги в неговото творчество той вкарва някаква гротеска."


Орлин Цветанов е от музикантите, които сбъдват мечти още с първите си изсвирени ноти. Роден под звука на музиката, в семейството на известния български композитор проф. Цветан Цветанов и пианистката Гергана Владова, за него няма рамки в стила. Съчетава класическа и поп музика, фламенко, танго, ъндърграунд, джаз. Свири с най-разпознаваемите имена на съвременната българска музика, а от 18 години е и част от музикантския екип на Лили Иванова.

"След завършването ми в Музикалното училище при г-жа Лидия Радионова и камерна музика при Явор Димитров, бях приет в Музикалната академия в класа на проф. Ангел Станков и Георгита и Венцеслав Николови, професорите, където беше много хубаво. Там израснах като цигулар. Веднага след това започнах работа за певицата Лили Иванова, която ми помогна за цялото ми израстване като музикант и човек. Тя е главната причина аз да продължавам да свиря на цигулка. Даде ми не само примера, който всички ние виждаме, като един завършен артист и музикант, но ми даде и възможността да работя и да се изхранвам с музика, което в България в последно време не е много лесно. От неин концерт в Арена "Армеец" 2012-а мои колеги от "Софийски солисти" ме поканиха да стана част от камерния ансамбъл", разказва Орлин Цветанов.


Според него характерът е основополагащ за изграждането на личността, а родителите много влияят дори в зараждането на мечтите. Най-голямата награда за артиста обаче е, след като е положил истински труд, да бъде оценен от публиката си.

"Да мечтаят свободно и спокойно, защото това е първата стъпка към нещо, ако искаш да го постигнеш. Да си го помечтаеш, след това да си го представиш как става и накрая то вземе, че стане" – това съветва цигуларят младите музиканти.

Балансът между работата и личното време е крехък, но всеки млад човек има възможността да си го отгледа в себе си и да се наслаждава на постигнатите цели, смята Орлин.


Орлин Цветанов е част от състава Bingo Symphony Orchestrа, който прави модерен прочит на класиката. Работи по различни проекти със Стоян Янкулов, Михайл Йосифов, Бисер Иванов, Младен Тасков, Веселин Веселинов-Еко, Живко Петров, Кирил Македонски. През 2011 годна със сестра му – пианистката Зорница Цветанова, създават формата "Класиката среща джаза". В резултат от общите им търсения в музиката са и проектите Dream of OZ и Tango Cats, които също затвърждават връзката между класическата и традиционна българска музика и съвременното звучене.

Снимки: ФС на камерен ансамбъл "Софийски солисти"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45