Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живот с Пикасо" – книга по мемоарите на любимата му Франсоаз Жило

Снимка: @iztokzapad

Новият биографичен роман "Живот с Пикасо" поставя светлина върху живота и творчеството на един от най-влиятелните испански художници Пикасо. Книгата "Живот с Пикасо", написана заедно с Карлтън Лейк и публикувана през 1961 г., е посветена на Пикасо художника и Пикасо човека. В нея геният говори за живописта и скулптурата, за живота си, за кариерата си, а също и за други художници – както съвременни, така и стари майстори. 

Виждаме Пикасо в неговите многобройни и променливи настроения – той ту отхвърля творбите си, ту се възхищава от тях, поддава се на различни суеверия, проявява се като грижовен баща. "Живот с Пикасо" е не само портрет на един велик художник в апогея на славата му, но и картина на една талантлива млада жена в началото на собствената ù забележителна кариера, споделя преводачът  на български от английски Ирина Димитрова.

Ирина Димитрова, преводач
Един от най-важните моменти в началото на романа е срещата между Франсоаз Жило и Пабло Пикасо, първоначално той поглежда с недоверие към нея и твърди, че жена, която изглежда така, не може да бъде художничка, тъй като я е смятал за твърде красива. Изглежда, че Пикасо пръв се влюбва във Франсоа и започва с малките жестове на внимание към нея още в началото, като търси повод за близост с нея. Франсоаз открива идеята на кубизма чрез Пикасо, той винаги разкрива тайните на своето изкуство пред нея. 

Във финала на четвърта част Франсоаз прави едно признание, че е виждала Пикасо щастлив истински само по време на бременността и решава да го дари с още едно дете. На финала виждаме обаче, че любимата жена вече е заместена от друга дама в живота на Пикасо. Финалът може би е щастлив за Франсоаз, защото тя достига популярност чрез своето изкуство, но Пикасо не остава до любимата си жена.

Снимки: @iztokzapad, Ангелина Грозева

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25