Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музей на фотографията" в Казанлък – какво се променя и защо е нужно?

Снимка: личен архив на музея

Посетителският център "Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства" в Казанлък с гласувано решение на Общинския съвет се преобразува в специализиран "Музей на фотографията" – културен институт по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН) и Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК). В ефира на предаването "Нашият ден" гостува директорът на музея, Стефан Папукчиев, за да обясни мотивите за тази трансформация и да запознае слушателите с досегашната дейност на центъра.

Гостът разказва, че идеята за музей е инициирана от гилдията на фотографите в града още през 2009 година, а през 2015 година посетителският център отваря врати. По думите на Папукчиев постепенно мястото е припознато както от местната общност, така и от чуждестранни фотографи, създава важни връзки с редица институции и през годините активно допринася за културния живот в града.

Папукчиев разяснява откъде произлиза необходимостта посетителският център да бъде пререгистриран като музей по смисъла на закона. По думите на музейния директор това  би открило възможности за кандидатстване по европейски програми и би повдигнало авторитета на центъра. "Отговаряме на всички изисквания на закона", заявява Папукчиев.

Директорът се надява следващият етап в развитието на музея да е свързан с неговото разширяване. Папукчиев споделя, че досега центърът е натрупал богат архив – технически и снимков. 

Гостът разказва за една от хубавите инициативи, осъществени през изминалата година, а именно събитието "Приказки в музея", насочено към деца от детските градини и началните класове. Чрез атрактивни прожекции и разходки в музея най-малките посетители се запознават с историята на анимацията и фотографията, а после водят и своите родители. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37