Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 3 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гост: Пламен Узунов, с когото представяме "Of Sins And Other Tales" - новия албум на група "Project Arcadia". По телефона от Испания, към разговора се включва и вокалистът на групата Deibys Artigas, който споделя своето усещане за албума.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• "Gov't Mule" с нов албум – "Peace…Like A River".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Емил Колев, Людмила и Даниела Радкови, Игнат и Васил Виденови, Радка Радева и Йорданка Никова, Валентина Деспотова и Йонка Кипчева, Груйчо Дочев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Завой, община Тунджа, област Ямбол.
Разкази за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за църквата, местните ястия, младите хора, делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова
В съботното детско предаване представяме две нови хрумки на екипа на детските предавания. Нарекохме ги "Героите разказват" и "Четене с разбиране".
• Айфеловата кула в Париж, Франция е първият герой от поредицата, който лично ще разкаже за създаването си и ще представи любопитни факти за себе си. Гости в епизода са децата от "Kids Film Academy", град Пловдив.
• Книгата "Мишките отиват на опера" сама ще попита своя автор Мария Донева, в първия епизод на "Четене с разбиране", защо я е написала и защо в операта е толкова хубаво. За операта разговаряме и с актьорите от сериала "Деца на времето", част от "Kids Film Academy", град София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Искам бебе!" – име на фондация, пазител на свещеното право да имаш деца. Съвременният начин на живот, болестите, стресът, дори кариерата ни повлияват всячески – понякога и с увреждане на репродуктивните способности. Нашият гост д-р Мария Георгиева разказва за работата на Центъра за асистирана репродукция, за условията, новите възможности и за пътищата към детската усмивка. И още: новини, минути на редактора.   

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семеен маршрут: отиваме в Копривщица, за да отбележим 70 години от откриването на къщата-музей на Любен Каравелов. Комплексът се състои от три постройки, изградени в период от 25 години. И в трите къщи е разположена музейна експозиция, посветена на живота и делото на двамата братя Любен и Петко Каравелови. Разговор с Мария Караниколова – уредник на къщата-музей.
• Семеен маршрут: продължаваме да пътешестваме и се пренасяме в пазарджишкото село Црънча, в атмосферата на празника Трифон Зарезан. Празникът е организиран съвместно с кметство Црънча и читалище "Просвета 1922" с благотворителната цел да се съберат средства за ремонт на покрива на църквата "Благовещение" в селото.
• Семеен маршрут: още един Трифон Зарезан ни чака в село Делчево, община Гоце Делчев. От мястото на събитието, началото на двудневните празненства отбелязваме заедно с колегата Валери Леков
• Младата майка - броени часове преди премиерата на спектакъла "Пипи дългото чорапче" в Младежкия театър "Николай Бинев" слушаме интервю на Калина Колева с режисьора, част от актьорския състав и с композитора и автора на песните към спектакъла Влади Ампов-Графа.
• От другата страна: що е то споделено родителство и как се отразява на децата на разделените родители - разговор с психолога Димитрина Проданова.
• Моето семейство: гостуват музикантът Джейми Рашед (финалист в "Гласа на България" и вокалист на групата Caliberty) и неговата нежна половинка Рената Рашед.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува народният музикант Ангел Добрев, който разказва за своя нов роман "Спомен за Йона".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Как литературата си взаимодейства със и съществува във социалните мрежи? В световен мащаб се наблюдава тенденция автори да трупат видимост през платформи като Инстаграм и Фейсбук и едва впоследствие да бъдат издавани. Къде е границата между авторството и т.нар. инфлуенсърство? Как се случва вносът и износът на съдържание и стойност от едната сфера към другата? С участието на Ния Нейкова и Светослав Тодоров

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
66-ите награди на музикалната индустрия - "Грами". Номинациите в раздела "Country & American roots music”, в 13 категории. Изпълнения на номинирани артисти: Крис Стейпълтън, Люк Комбс, Джели Рол, Лейни Уилсън, Зак Браян, Бранди Кларк и други. Фокус върху новия албум на Уили Нелсън, който е номиниран в категорията "Блуграс".

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
WAR – непокорното изкуство
Изложбата "W(e) A(re) R(ebellious)" е артистичен и кураторски проект на Антони Райжеков. Представена е в галерия "Структура" до 17 февруари. Събира произведения на 15 български художници, създадени през XXI век. Показва ги едновременно като видеодокументация и интерактивна инсталация. "Проектът изследва една спекулативна реалност, в която процесите в Източна Европа всъщност са ранно предупреждение за възможните заплахи за демократичното общество, които могат да достигнат Западна Европа. Могат ли западните общества да се поучат от Източна Европа и какво могат да научат?" – с този въпрос завършва текстът към изложбата. За проекта "WAR" и бунтовното съвременно изкуство разговаряме с Мария Василева и Антони Райжеков.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Новите лица 2023, които да следим през 2024
Имена от актуалните чартове. Млади, кадърни, многообещаващи, различни, а повечето - със силата да не позволяват на страховете от конкуренцията да се роят у тях.
- "Един ден на морето" с немската пънк-ен-рол дружина "Масендефект". Групарите на китариста и вокалист Зебастиан "Зеби" Байер обявиха мащабно национално турне и анонсираха албума "Нека кучетата почакат".
- Ангелите дойдоха, за да ни покажат Рая. Международното сътрудничество на двама унгарци и един американец създадоха хита "Heaven". Енергия, денс акценти, поп нотки и ърбън звучене. Маджарите Стейдъм Екс и Азария и Сам Мартин от Съединените американски щати разказаха за емоциите, взаимоотношенията и загубата на вътрешен мир.
- 2023 година беше твърде успешна за Сергей Пажич от Баня Лука, Босна и Херцеговина, който от дълго време живее и работи в Белград, където се утвърди като музикант, подписвайки с лейбъла Mascom Records, лицензиант на Warner. Инфлуенсър в TikTok с близо милион и половина фенове.
- Изминалите 12 месеца бяха суперуспешни за германския хитмейкър и дийп хаус звезда Але Фарбен с поредица от пробивни сингли, които диджеят събра в късометражния си албум "It Burns". Освен това неговият хит "Good Morning" с Тайми Трумпет и Ю стана официален химн на Parookaville Festival 2023 – един от най-големите фестивали за електронна музика в Европа.
- Няма как да минем без нашето момиче Бланка Стайков. Последните успеха на красавицата са във фокуса на почти цяла Европа, та ние ли да останем по-назад. Две години след издаването на "Solo" и огромния й успех в "Евровизия" с тази песен, тя изтряска още два пробивни сингъла. С летния хит "Boys Like Toys" и "Rodeo" изнесе концерт в Лондон, посети централата на TikTok в Берлин, отскочи до Литва за турне, взе участие във "Laima Rendezvous" в Латвия и се представи грандиозно в родната Полша.
- Украинецът Макс Барских - певец, музикант и автор на песни, продължи да трупа популярност в страните от ОНД. Първо с "Мамо, не плачь" - трогателна песен на украински за войната, която е обръщение към майките от името на войник (по повод годишнината от началото на войната), а след това с парчетата "Rich" и "Звездопад", представени със световно турне, включващо Австрия, Чехия, Естония, Германия, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Нидерландия, Португалия, Испания, Обединеното кралство и САЩ.
- Един дует, макар и виртуален, привлече силно внимание към себе си. На 7 октомври излезе песента "Заклинание" в изпълнение на Петър Чернев и Яна Чернева. Появи по случай 80 години от рождението на Петър Чернев – известния български поп певец и композитор. Тя е нов вариант на песента "Заклинание", спечелила трета награда на фестивала "Златният Орфей" през 1975 година.
• В нощите на скъпите покойници: памет за композитора Георги Костов. И за поета Петко Кицов. Вече творчески тандем и на небето.
- "Слънчевото момиче" на Емил Димитров по "Пътека"-та на спомените към младостта, в която Маргарита Горанова събра всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност и диви вълни от пъстроцветни звуци.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 530 на "Трамвай по желание" среща слушателите с независимото пространство за театър и изкуства "Ай Ем Студио" и в частност - Камелия Хатиб и Александра Димитрова.
Талантливата алтернативна група представя накратко своята концепция като независима сцена, която изследва нови територии в областта на театъра, представяйки на публиката бутикови и алтернативни постановки. "Ай Ем Студио” приема за своя мисия театърът, който се ангажира със сериозни послания и търси път към публиката, без да допуска художествени компромиси. Не случайно слоганът на организация гласи: "Ай Ем Студио" – театър за съвременна драматургия.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Пет снимачни дни – Ден първи - детството" от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: "В природата няма красиво и грозно, тя е такава – каквато е. Не е наше отражение, нито ние сме нейно огледало", казва фотографът Александър Иванов. За връзката с природата, но и за уроците, които ни дава миналото.
• Маршрути: Истории от гоцеделчевското село Мосомище или как местните хора си организират преди време референдум, за да отговорят на въпроса как се изписва името на населеното място – Мусомища или Мосомище.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Калина Томова
Ораторията "Йефта" от Георг Фридрих Хендел. Запис от Лондон - 24 ноември 2023 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Кралската опера Ковънт Гардън с диригент Лоурънс Къмингс. В ролите: Алън Клейтън, Дженифър Франс, Алис Куут, Бриндли Шерат, Камерън Шабази, Кийлан О’Съливан.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25