Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво включват профилактичните пакети?

Д-р Гергана Николова: Едно заболяване, диагностицирано навреме, се лекува по-добре

Снимка: архив

Какво включват профилактичните пакети и как личните лекари ще осъществяват изпълнението им? Темата коментира в "Нашият ден" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България:

"За Европа ние имаме, мисля, един от най-широките пакети за профилактична дейност и скринингова дейност – разбира се, винаги има още какво да се желае и да се направи. Добре е да се знае, че най-напред трябва да се стигне до личния си лекар, за да може всеки да осъществи своя годишен профилактичен преглед. Обичам да казвам, че е добре да си подарим за рождения ден един профилактичен преглед – на нас и на нашите близки. Ако едно заболяване, особено онкологично, се открие в ранен стадий, то има възможност да се лекува качествено и добре."

Д-р Николова подчертава, че "при всички възрастни пациенти между 20- и 65-годишни се изследва веднъж на 5 години пълна кръвна картина, чернодробни ензими, креатинин, урина, пикочна киселина... При пациентите на 40-45-50-55-60 години се изследват и антигените за хепатит В и хепатит С. Тази инфекция се предава по кръвен и по полов път, тя е много тиха и не алармира по никакъв начин, че е възникнало заболяване, но води до развитието на хронически хепатити, а оттам пътят до увреждането на черния дроб е много сигурен. 

Освен това измерваме артериално налягане, прави се кардиограма на пациента, измерва се неговият индекс на телесната маса (Body Mass Index - BMI), за да видим дали има наднормено тегло, дали има риск от развитието на диабет... Никак не е малък този пакет –важното е човек да стигне до личния си лекар, за да се назначат тези изследвания".

Д-р Николова разяснява и за разширенията на профилактичната дейност – мамография и за жените над 69-годишна възраст; ехограф или мамограф на 2 години за жените между 40-45 години; също и по отношение на възрастта на рака на простатната жлеза... 

"Промяната в Наредба 8 стана факт през януари – за разширяването на пакета от основна дейност. Предстои анекс към Националния рамков договор 2023-2025, който ще касае медицинските дейности за 2024 г. Към този анекс, който всеки от нас ще подпише, има приложение за дейностите и за това какво се изисква да бъде осъществено при профилактичния преглед на нашите пациенти. Така че не е нужно пациентите да напомнят какво трябва да се направи – това е добре известно и ясно на личните лекари."  

Д-р Николова обобщава, че здравето е в голяма степен и лична отговорност. Тя е обезпокоена от това, че българският пациент няма нагласата да отива при личния си лекар профилактично – когато още няма никакви оплаквания. Защото едно заболяване, диагностицирано навреме, се лекува по-добре.

Чуйте повече от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44