Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 19 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 36 част

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Колективът Crystal Sound Project и търсенето на "общия език" в албума Confronting Silence (2023) – между тишината и звука, между различните култури (френската, българската, персийската, швейцарската и руската в конкретния случай), между музиката и визуалните изкуства (на границата между живата и неживата природа, "след природата").
В памет на Кенджи "Дамо" Сузуки (1950-2024), легендарния вокалист на краут-рок класиците CAN, слушаме автентични записи от единственото му гостуване у нас през 2017 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и шлагерна музика от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Димитър Арнаудов, Румяна Филкова, Стоян Физиев, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказки от Мъгливия Албион – Децата на краля на Ейлп", шотландска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Легенда за Шакунтала", по индийски епос - Калидаса

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Концерт "Една нощ в операта" с музиката на Куин в зала 1 на НДК на 24 февруари 2024 г.
• Епизоди от живота: Припомняме сценичната биография на пиесата "Великденско вино" на Константин Илиев и откъс от интервю на Таня Димова с Явор Гърдев, режисьор на постановката с участието на Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо, която се играе на Камерна сцена на Народния театър.
• Темите на деня:
- На 19 февруари в галерия "Аросита" се открива изложбата на Юлиана Текова "В дълбините на зимата съществува едно непобедимо лято". За отношенията жива и нежива природа, вътрешно и външно пространство и творческия процес като връзка между тях – разговор на Теодора Церовска с художничката.
- 24 години от кончината на Марин Големинов – с почит към творчеството му слушаме негово изказване, съхранено в Златния фонд на БНР и правим анонс към предстоящата същия ден прожекция на документалния филм "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов", който е част от програмата на фестивала Master of Art.
- Кои са първите обявени международни гости на София филм фест тази година – разговор на Цветан Цветанов със Светлана Дамянова от екипа на СФФ.
• Разговорът: "Всеки има своя Левски". В памет на Апостола на свободата Васил Левски разговаряме с Кин Стоянов за един незаснет филм по сценарий на Радой Ралин
• Подкаст: "Нито идея от политика?"
• Terra Култура
- Седмицата: "Пратениците избират да възкръснат" - 151 години от гибелта на Апостола. Фичър с участието на родственицата на Васил Левски - Христина Богданова.
- Изкуство: "Бривидо" – поезия от Александрина Валенти или още нещо за "Хоризонтите на любовта" в живота на съвременния човек и творец в наследствените трактовки на изкуството.
- Личност: Бисера Йосифова, изкуствовед и изпълнителен директор на Национален дарителски фонд "13 века България" – за предизвикателствата пред културата като управление, изкуство и идентичност, и ролята на дарителството като гарант за културно ниво, творчески постижения и бъдеще.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Диригентът Георги Милтиядов разкрива подробности за  програмата на концерта "Мост между поколенията". Събитието ще се състои на 22 февруари 2024 г. в Първо студио на Радиото и ще представи младите певчески таланти на България, които ще изпълнят прочути песни от българската популярна музика, поднесени заедно с  Биг бенда на БНР.
• Нови продукции: "Elles" на гостувалата неколкократно в София талантлива корейска вокалистка Юн Сун На.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Новата книга "Танцувай с мен: Ленард Коен и неговата голяма любов” от Силвия Франк. Разговор с редактора Василка Ванчева.
• Новата баска поредица "Ще бъде страхотно" на Йосеба Сарионандия. Разговор с преводачката Мария Пачкова.
• Премиера на представлението "Решението" в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Разговор с актрисата Василия Дребова.
• Изложба "Майка" в галерия "Райко Алексиев". Разговор с куратора Моника Попова.
• Изложба "Защото на сърцето облекло е лицето" на Силвия Богоева в Народния театър "Иван Вазов", вдъхновена от премиерния спектакъл "Моби Дик" на режисьорката Диана Добрева. Разговор с художничката.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Среща с пианистката Донка Ангъчева, която разказва за музикалния си път и сбъднатите мечти.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Армънският език и ролята му в опазването на културната идентичност на армъните у нас и по света
Наричат армъните още аромъни, цинцари , власи…. Наричат ги още и спойващото вещество на Балканите, защото техни общности живеят на териториите на всички балкански държави. Светът и не подозира колко от световноизвестните личности са с армънски корени. За ролята на армънския език за съхраняване на културната идентичност на този етнос, пръснат днес из целия свят, разговаряме с известния български кинодокументалист, режисьор, поет и преводач Коста Биков.
• Два дни преди Международния ден на майчиния език припомняме на слушателите как звучи стихотворението "Родна реч" на езиците на традиционните етноси у нас – турски, арменски, армънски, иврит.
• История на една песен: в деня, в който отбелязваме 151 години от обесването на Васил Левски – среща с композитора Стоян Бабеков, автора на "Клетва пред Левски" и "Тропар за йеродякона".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Бойко Ламбовски
Метеор през хартията – 3 епизод: Георги Рупчев
Поредицата е посветена на значими поети от втората половина на XX век, напуснали живота по рано от очакваното. Целта е да се фиксират спомените на хора, които добре ги помнят, както и на анализатори на литературните процеси у нас.
Третият епизод е за Георги Рупчев (1957-2001), обичан от поколението си автор,  страдащ от тежка болест приживе. За него говорят Деян Енев, Мирела Иванова и доцент Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Кои са ефективните похвати в рекламата днес, как успешно да се представят книги и какво променя нашествието на изкуствения интелект в света на маркетинга. Разговор с проф. Христо Кафтанджиев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", който започва серия от семинари по темата.
• Моята история, моята тема: журналистката и преводачка Елена Владова за поредицата си от лекции във Варненската галерия "Тереза Зиковска", свързани с особеностите и важните имена в световната комикс култура.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Диана Петрова разказва за VIII Национален фестивал "Празник на любовта и виното".
• Весела Георгиева представя VII научен семинар "Траки, вино и култура".
• Пепа Стоянова с подробности за IX фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала на Френското радио в Монпелие. Свири Националният оперен оркестър на Монпелие-Окситания с диригент Михаел Шьонванд и солистка Карин Дейе – мецосопран. В програмата: Кристиан Фредерик Емил Хорнеман – "Аладин"; Ектор Берлиоз – вокален цикъл "Летни нощи", опус 7; Арнолд Шьонберг – "Пелеас и Мелизанда" опус 5, симфонична поема по Метерлинк.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Пърформънсът "Секунда, ще ти прочета нещо”. Пътуване между различните изкуства, заедно с Ина Добрева и Светослав Тодоров.
• Писателя и драматург Александър Мануилов и неговата пиеса-ситуация "Решението", разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция и колебанията в човешкия живот.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
В началото на 50-те години на миналия век, саксофонистът Джери Мълиган се оказва един от водачите на "куул" джаза. Той има силно влияние сред редица музиканти от Запада. Вследствие на това се появяват много формации, търсещи и експериментиращи в различни направления на джаз музиката. Саксофонистът е забелязан от Майлс Дейвис и веднага се превръща сред избраниците му за серия записи, които го издигат още по-нагоре сред най-добрите джазмени.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46