Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 20 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 37 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Канарските острови и островите Зелени нос.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Пирин", Татяна Сърбинска, Крум Янков, Вълкана Стоянова, Костадин Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Легенда за червения дракон", китайска народна приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за граховото зърно" от Людмил Станев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: В светлината на наскоро нашумелите скандални имотни разкрития във висшите политически кръгове на сайта Бърд разговаряме с разследващия журналист Димитър Стоянов за това съществува ли независима журналистика в България, за пътищата и начините на финансиране на малките независими медии и за това каква е мотивацията да се занимаваш с разследваща журналистика у нас. Автор: Анелия Димитрова
• Темата на деня: В деня на откриването на форума "Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините" ще коментираме начините за осигуряване на траен растеж на българските общини и региони чрез привличане на повече инвестиции и алтернативни възможности за финансиране. Кои са успешните практики на сътрудничество с общини и индустриални зони и работещите подходи за изграждане на конкурентоспособна икономика, която да осигури растеж и развитие на общините и регионите в България чрез насърчаване и ускоряване на нововъведенията и инвестициите във всички сектори на икономиката? Ще питаме Мила Ненова – изп. директор на Българската агенция за инвестиции. По телефона ще се включи и Пламен Панчев - изп. директор на Тракия икономическа зона.
• Разговорът: Разговор с Диана Митева и Диана Пазаитова от сдружение "Дамски форум" за промяната на стереотипите по повод участието на жени в управлението на бизнеса – след проведената конференция с участието на министър-председателя проф. Николай Денков и на еврокомисаря по равенството Хелена
• Евранет
• Време за наука
- Минало, настояще и бъдеще си дават среща на десетото юбилейно издание на форума Innovation Explorer. Събитието съчетава шоу програма с лекции за бъдещето, 5G свързани технологии, космическа храна, стартъпи и др. Програмата и лекторите на събитието представят Леона Асланова и Елена Дариева.
- Спасяването на света зависи от това дали ще отговорим на въпроса коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая, създадена е от фондация "Биоразнообразие" и Националния природонаучен музей - за начинанието разказва Йорданка Динева.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Украинската визуална артистка Жанна Кадирова открива изложба на 20 февруари в Чешкия център, заедно с музикален пърформанс на саксофониста Ярослав Кмитко.
• Документалният филм "Кавал парк" тръгва на национално турне в страната и на голям екран. Филмът проследява близките срещи на един чужденец с българската култура. Разговор с режисьора Богдан Дарев.
"Докъде се издигаме в мрака" – роман на Секуоя Нагамацу. Книгата ще представи  Десислава Желева.
• Литературен наблюдател: "Майсторът от Петербург" на Дж.М.Кутси.
• Трето издание на националния литературен конкурс "Любовта е извор", организиран от читалище "Фар 1946" – Бургас и читалище ,"Г. Попаянов 1914" – Малко Търново. Медиен партньор е БНР Бургас. Репортаж.
• Фестивалът "Българска душа на святата земя" ще се проведе в онлайн издание заради войната в Израел. Репортаж на Весела Райчинова.
• В галерия "Васка Емануилова" се открива изложбата на Биляна Фурнаджиева "Естествено продължение".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Музиката в Сикстинската капела около 1490 г. Химни, мотети и части от меси от Жоскен де Пре, Гаспар ван Веербеке, Марбрианий де Орто и Бертрандий Вакьора в изпълнение на вокален ансамбъл Cut Circle с ръководител Джеси Роудин.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• "Змейски" топоними по българските земи или как българската традиционна култура вижда образите на митичните чудовища с човешки черти – в началото на китайската година на зеления дървен дракон търсим общото и различното между митичните персонажи с гл. ас. Надежда Данчева от Института за български език.
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването – Валери Петров за думите
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: в навечерието на Международния ден на майчиния език каним възпитаниците на българските училища в чужбина да се включат в осмия Международен конкурс по четене на български език за ученици от I и II клас, който тази година се провежда в гр. Кобленц, Германия – Росица Байрактарски, директорка на училище "Аз Буки Веди", Кьолн, организатор и инициатор на конкурса, и доц. Илиана Чекова, член на журито.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Религиозни храмове: Католическата църква
Центърът на София е човешка глъчка и опит на всеки да се доближи до Бог. Центърът на София е тържествен в петък, събота и неделя.
Разказ за католическата катедрала "Св. Йосиф", трета по големина в България след тези в град Раковски, и за Католическата апостолическа екзархия в България. Наши водачи са отец Ярослав Бабик и архимандрит Благовест Вангелов. За историята на католическите храмове разказва преподавателката по християнско изкуство в СУ "Св. Климент Охридски" Татяна Иванова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Представленията, които ни създадоха. Разговор за театъра, който формира личността и критичната мисъл у човека. Среща с режисьора Явор Гърдев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Памет за диригента Емил Чакъров – втора част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
От идея до реализацията: Как се създава настолна игра.
Тази седмица в епизода на "Аларма": "Отвъд игрите" надничаме зад завесите на процеса по създаване на една настолна игра. Не пропускайте епизода, за да се запознаете с Никола Петров, Мими Шишкова-Петрова, Иван Алексиев и Мария Маринова-Алкалай, които разкриват тайните на създаването на бордови игри.
Разглеждаме и ключови стратегии за стартиране на успешни кампании в Kickstarter - платформата, която е променила правилата на играта за множество създатели на настолни игри, позволявайки им да намерят подкрепа и финансиране от общността.
Разговаряме и за създаването на игри с кауза - как игрите могат не само да забавляват, но и да вдъхновяват, образоват и допринасят за важни социални инициативи.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Времето за джаз е най-добре оползотворено, когато в него звучи вибрафон. Потапяме се в живописната джаз атмосфера с изпълнителите Виктор Мендоса, Гари Бъртън, Лионел Хамптън, Милт Джаксън – Bags и Тери Гибс, всеки със своя уникален маниер на звукоизвличане и инструментализъм.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18