Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 38 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и алпийска музика от Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кръстьо Димов, Ивелина Савова, Димитър Лукарски, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Магьосницата" от Пиер Грипари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Кентървилския призрак" от Оскар Уайлд – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Чичко или господин, леличка или госпожа: анкета със софиянци и разговор в студиото за обръщенията като отражение на мисленето и социалната динамика.
• Темите на деня: на хората над 50 години, които се сблъскват със стереотипи и предизвикателства в търсене на работа. Агнес Манова от Радио Благоевград разговаря с Радослава Димитрова, специалист по управление на човешките ресурси и основател на НПО "Работа за нашите родители", чиято платформа им предоставя възможности за заетост, но и ги мотивира в техния кариерен път.
• Темата на деня: Извън четирите стени на хотела - разговор за къмпинг културата и за това кои сме, когато сме на палатка или каравана. Разговор с Веселин Вълев, един от създателите на къмпинг пътеводителя за 2024 година, в дните на излизането му.
• Разговорът: за продължаващото търсене на лидери в един все по-неуправляем свят – с Боримир Тотев от организацията "Действие" и с Мая Нешева, ръководител на една от седемте инициативи, подкрепени от платформата "Лидерландия", в утрото след закриващото събитие по проекта.
• Времето на редактора: Възможно ли е хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар: Галя Койчева, психолог в Центъра за защитена заетост във Варна и майка на младеж с увреждания, разказва за работата си и за това как функционира социалното предприятие към този център.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин.
- Болестта "Х" – има ли опасност от нова епидемия? – интервю с имунолога и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев.
- Финансиране на съвременното лечение на инсулт – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт и началник на Клиниката по нервни болести и ръководител на Центъра за диагностика и лечение на инсулти в УМБАЛ "Света Анна".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Сред събитията, отбелязващи 30-годишнината на Б.Т.Р., музикантите представят нов сингъл "Думи без лъжи" и европейско турне през юни.
• Свежа глътка български рок е новата песен на ТОМА – "Напред".
• Иван Радуловски ни разказва за "Най-красивите зелени очи" – новата му песен, посветена на любовта и обратите на съдбата.
• Pet Shop Boys анонсират с пилотен сингъл предстоящото издаване на чисто новия студиен албум с 10 песни "Nonetheless".  
• На 8 март певицата, автор на песни и пианистка Norah Jones ще представи своя нов студиен албум "Visions".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Археологическите богатства на България – най-интересните находки от теренните проучвания на българските археолози. Гостува доц. Камен Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН по повод 17 Национална изложба "Българска археология 2023".
• Сливенският държавен куклен театър представя в София "Майстора и Маргарита" - куклен спектакъл за възрастни по романа на Михаил Булгаков. Разговор с режисьора Димитър Стефанов и актьора Вангел Апостолов.
• Рубриката "Арттерапия с подходящата книга". С психотерапевта д-р Пламен Димитров представяме книгата "Да се освободим от емоционално незрелите хора" от американската клинична психоложка Линдзи Гибсън.
• Изложба "Импасто и текстурна живопис" на Румен Кожухаров в книжарница-галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Цветана Тончева
Един час с неподражаемите изпълнения на Еда Мозер, чийто глас лети в космоса заедно с този на българката Валя Балканска върху Златната плоча на борда на "Вояджър 1" – космически апарат, изстрелян на 5 септември 1977 г. от Кейп Канаверъл и напуснал Слънчевата система през март 2013 г. Почитателите на операта имат възможността да чуят редки и впечатляващи записи, събрани в албума "Великите моменти на Еда Мозер".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Българските писатели в "Наказателната колония"
Когато настъпва превратът на 9.9.1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на проф. Пламен Дойнов "Освен терора". Разглеждат се практиките на Народния съд, на въдворяванията и изселванията, на остракиранията и превъзпитанията подробно и с литературно-историческа вещина. Защото не е само терор, има и приласкаване, тоест освен тоягата, в действие влиза и морковът. Как работят тоягата и морковът и как са описани в книгата научаваме в "Премълчаната история", когато гостуват самият проф. Пламен Дойнов, проф. Михаил Неделчев и доц. Морис Фадел, всички от НБУ.  

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Как виждаме Украйна в изкуството?
"Какво се случва" следи развитието на артистичния проект We see Ukraine. След поредица от ателиета и финални изложби, шестимата артисти от България, Хърватия и Украйна показват изкуството си и в София.
Какво се промени във възприятието за войната, диктатурата, отношенията между големите политически сили и в живота на обикновените украинци, и докъде стигат силите на изкуството да облекчи страданието, разказват Анна Стоева, Олга Филончук и Виталий Кулик.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Уърлд, рок уърлд и кънтри поп в творчеството на канадката Аланис Морисет и американката Мишел Бранч. Включително някои хитове и саундтраци от дискографията им, стилово повлияни от уърлда и неговите идеи, индийската музика и кънтрито (както и качествената колаборация на Бранч с блус- и латинорок китариста Карлос Сантана).

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с координатора Дзвенислава Сафиан за втората половина от 29-ото издание на фестивала "Контрасти" в Лвов.
• Интервю с Инес Симеонова и Георги Бойкин по повод концерт, озаглавен "Микро тоналност" в НМА "Проф. Панчо Владигеров”.
• Габриела и Кристиян Калоянови канят публиката на концерт-спектакъл на 28 февруари.
• Композитор на месеца е Мейсън Бейтс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Месечен преглед на новата пост-даркуейв сцена и дистанционните срещи между жанровете – гостуват Катя Симеонова с неизлъчвани досега в национален ефир записи на формациите й ΛODKAR и Desperate Daughters и Татяна Йосифова (ex-Исихия, Davvid Project) и Георги Станев премиерно с няколко нови песни на дуото им Lavasonic.
• Зелени минути" с Ася Чанева.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
В продължение на сагата за Кийт Джарет го слушаме с първата част - импровизация - на концерта му в Антиб - Жюан-ле-пен от 1979, преди да се върнем към настоящето с едно от най-креативните женски имена в съвременната френска джаз-сцена. Кой друг, ако не тромпетът на Ерел Бесон на живо от студио 105 на Радио Франс с две композиции от последния ѝ албум – "Снегът и След снега".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18