Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква лекарствена политика планира МЗ?

Снимка: Pixabay

На четвъртия месец от действието на забраната за изнасяне на инсулин здравното министерство я удължи с още един месец с мотив, че е работеща мярка и че към момента няма недостиг на инсулин у нас. Последваха нови сигнали за липса на инсулин в аптечната мрежа. Според зам.-министъра на здравеопазването виновни за недостига на медикамента са търговците на едро, които не снабдяват безотказно търговците на дребно. От Асоциацията на търговците на едро на лекарства изразиха становище, че не задържат инсулини в своите складове и ги насочват към аптеките навреме. Какво реши МЗ във връзка със зачестилите сигнали за недостиг на инсулин за пациентите и как може да се преодолее проблема с липсата на аптеки в редица населени места и решение ли са вендинг машините за лекарства?

След телевизонен репортаж за недостиг на лекарства у нас и посочени три вида инсулини, които се намират трудно, политиката на Министерство на здравепазването беше разкритикувана от ГЕРБ-СДС, а от ДПС съобщиха, че са сезирали ДАНС, Прокуратурата и МВР да разследват причините за дефицита. От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства представиха данни, поискани от Агенцията по лекарствата. Твърдението, че се задържа инсулин по складовете на фирмата вносител е внушение, по думите на зам.-министъра на здравеопазването, проф. Илко Гетов. 

Чуйте изказванията на предстедателя на БАРПТЛ - Боряна Маринкова, на зам.-министъра на здравеопазването, проф. Илко Гетов, на Оля Василева от Българската асоциация за търговия на едро с лекарства и на Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз в репортажа на Елена Бейкова: 


По мнението на здравния зам.-министър, проф. Илко Гетов, в интервю за "Нашият ден", анализите показват, че проблемът с недостига е решен с временната мярка, въведена от МЗ. Има успокоение на пазара и достатъчно наличности за осигуряване на инсулиновото потребление от страна на българските граждани. "Златната среда" е намерена и заповедта ще бъде удължавана, докато се намери друго, трайно решение на проблема, заявява проф. Гетов. Той съобщава, че предстои дълга процедура на промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в която са заложени няколко мерки, директно или индиректно свързани с решаването на проблема с дефицита. 
Проблемът, свързан с изкривена верига на доставките в страната е плод на множество фактори, като проф. Гетов дава заявка, че решение ще се търси заедно с представителните организации. "Нашият интерес е пациентите да получават лекарствата си тогава, когато са им необходими.", уверява зам.-министърът. 

14 март е датата на която изтича тримесечният срок, даден в правото на ЕС за така наречената нотификация. В тази връзка проф. Гетов казва, че промените в закона са направени миналата година, минали са през Министерски съвет, подадени са в Народното събрание за разглеждане, а на 14 декември е нотифицирана Европейската комисия. Законодателната инициатива на МЗ е извършена и, по думите на професора, остава да бъде получена обратна връзка от европейска страна. Политическа воля за промени в лекарствената политика има. 

Друг голям проблем е липсата на аптеки в малките населени места. След предприети от министерството мерки вече има няколко открити аптеки в някои села, но трябва да мине врме преди да се направи анализ, доколко е успешна мярката. На публично обсъждане е сложена промяна в закона, свързана с вендинг автоматите, които могат да бъдат достъпни нощно време и в близост до неотложните звена за бърза помощ, съобщава проф. Гетов. 

"Нека всички да се успокоят. Няма в никакъв случай да бъдат пренебрегнати интересите нито на фармацевтите, нито на търговците на едро, нито на общините. Трябва да търсим и да намерим заедно разумен вариант така, че да подобрим достъпа на хората до лекарства.", уверява зам.-министърът на здравеопазването. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00