Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден?

Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети март е избран за национален празник, както и историята на тази дата през последните век и половина.

Говорим и какво е празникът изобщо, как да се отнасяме към своите празници и как да ги определяме и споделяме. Като обединяваща система от ценности празникът е важна част от самочувствието на една нация, съгласяват се всички участници.

Димитрана Александрова разказва как 3 март е бивал ту на голяма почит през годините, ту – по време на Първата световна война или първите години след 9 септември 1944 е бил приглушаван и неглижиран. За национален празник е обявен през 1990 г. по време на президентството на Петър Младенов.

Отец Калистрат говори за църковното честване на Цар Освободител, но уточнява, че под това име следва да се разбира преди всичко освобождаването от Александър II на селяните от крепостна повинност в Русия, а не освобождението на България.

Веселин Стойнев разказва за политическите трактовки днес на датата, за опитите да се противопоставят различни общности в страната във връзка с външнополитическата ориентация на България, и – в крайна сметка, за невинаги навременните и не винаги уместните акции на политици във формирането на празничен календар на държавата.

Участниците припомнят, че празниците се делят на различни видове – политически, граждански, религиозни и др., но че винаги са вид спойка за едно общество. Цитира се Мирча Елиаде, според когото празникът е нещо като контакт между профанната и сакралната страни в човешкото съзнание.

В крайна сметка гостите стигат до извода, че обществото напълва един празник със съдържание, а не обратното, и че обществен избор или дори референдум по този въпрос едва ли ще осигури търсения комфорт откъм недискусионност при избора на национален празник.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20