Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал.

Но нашият екип бе тук не, за да се прехласва по историята и красотата, а за да направи обзор на медицинската мрежа и здравното обслужване в град Трявна. Общинското здравеопазване е огромен ресурс на България и то трябва да бъде подкрепяно – това бе един от мотивите ни да бъдем именно в този регион. Разбира се, търсихме разликите с останалите общини, търсихме нещо специфично. И го открихме – Детската специализирана болница по белодробни болести и рехабилитация "Царица Йоанна".


Нашият екип реализира своите идеи с помощта на д-р Георги Илиев – управител на болницата, и неговите колеги: завеждащият първо пулмологично отделение д-р Генчо Иванов и главната сестра Паолина Илиева. Началото на разговора ни върна 80 години назад – през м. март 1944 г., когато е открита болницата. Нищо в тази преразказана за слушателите история не бе плод на случайност – нито изборът на планинския град, нито местоположението на болницата. За вътрешната архитектура и дизайн да не говорим. Мрамор, специални плочки, парапети, стълбища. И всичко това грижливо опазено и поддържано и до днес. Но най-важното, което подчертаха моите събеседници обаче, бе получената помощ, лечение и грижа от хилядите пациенти – деца и възрастни, през всичките тези години и във времена, когато все още е върлувала туберкулозата.


В болницата, освен професионален екип, има достатъчно модерна апаратура, която е предоставена от държавата и по линия на благотворителната кампания "Българската Коледа". В "Царския санаториум", както го наричат повечето хора, са идвали царе, премиери, министри, президенти. В днешни времена годишно в болницата лечение получават около 1300 малки пациенти, те идват често с родителите си, за които също има условия да пребивават. Понякога пациентите се връщат за продължаващо лечение или рехабилитация. И голямата радост на лекарите и медицинския персонал, тяхната професионална гордост се съдържа в израза "детето вече диша самостоятелно"!


В поредното здравно издание на програма "Христо Ботев", излъчено от Трявна, своя гледна точка изрази и проф. Станка Маркова, която не е забравила своите тревненски корени. Проф. Маркова разказа за кариерата си в медицината – като преподавател, учител, учредител на професионалната съсловна организация на сестринската гилдия.

Така завърши и нашата съботна среща – между миналото и настоящето, между реалната работа на белодробните специалисти и съвременния смисъл на една специфична и необходима болнична структура.

Снимки: ДСБПЛРББ "Царица Йоанна", БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55