Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плейбек театърът, където всяка история е важна

Снимка: Фейсбук

Всяка история е важна. Преди началото на десетото издание на BG Playback театралния фестивал в "Нашият ден" задаваме въпроса как се изиграват историите на човек тук и сега? Цвета Балийска, организатор на фестивала, разказва повече за плейбек театъра.

В представите на повечето хора думата "плейбек" се отъждествява с буфосинхронадата или така наречения "lip sync". Балийска пояснява, че наименованието на плейбек театъра всъщност произхожда от английския израз "to play it back" – да върна обратно разказаната история. С това се занимава плейбек театърът "Тук и сега", който вече над 10 години работи активно, разказва организаторът на фестивала. 

В този тип театър сценарият представлява истински истории, разказани от хора в публиката. Реквизитът е малък, а актьорската работа и контактът с публиката са в основата на сценичното преживяване. По време на представлението има модератор (диригент), който помага в общуването между актьори и публика. Разказаните кратки истории се пренасят на сцената с магическата фраза: "Нека да гледаме". Преживяването е винаги различно и неповторимо, споделя Балийска. "Когато хората разказват нещо, което в този момент са усетили спокойствието да споделят публично, е изключително докосващо преживяване", казва тя.

Плейбек театърът има сходство с импро театъра, но е много по-различен в същността си, заявява гостът. В импро театъра фокусът е върху актьорите и тяхното умение по оригинален начин да импровизират и интерпретират думи или ситуации, подадени от публиката. В плейбек театъра основата отново е импровизацията, но личната история на човека и максимално огледалното ѝ пресъздаване на сцената са най-важни. Балийска заявява, че етиката в плейбек театъра е изключително силна и актьорите подхождат с уважение към разказвача. Това е уникална възможност човек да види епизод от собствения си живот, пречупен през изкуството на танца, музиката, поезията и цяла палитра от изразни средства.

Организаторът на фестивала поставя акцент върху социалното значение на този тип театър. Чрез него често се говори за трудни, лични или обществени теми, които придобиват ново измерение на сцената, без да се изменя същността им. Ето защо плейбек театърът е разпространен и в горещите точки на света. Балийска споделя, че публиката често изразява своето вълнение от този различен тип слушане, което не цели да осъди, да даде съвет или насока, а се стреми към максимална обективност. Разбира се, историята минава през личната призма на артиста, казва Балийска, но допълва, че с много практика и лична работа актьорите успяват да бъдат верни на реалността.

Всеки, който изпитва любопитство към това преживяване, може да посети Десето издание на Българския плейбек театрален фестивал, което ще се проведе на 5-7 април в НБУ – вход свободен. Повече информация може да бъде намерена в социалните мрежи на фестивалните организатори.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Какви са българите като родители

"Българският национален характер се е изменял много през годините. Това, което народопсихолозите са систематизирали още в началото на миналия век, обаче можем да открием и до ден-днешен." – казва д-р Диана Андонова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и автор на изследването "Националните културни особености в контекста на..

публикувано на 03.05.24 в 07:53

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е по кината

Филмът на трикратно номинираната за "Оскар" Агнешка Холанд "Зелена граница" е отличен с няколко награди, сред които специалната награда на журито от Венеция '23 и е с номинация за "Златен лъв".  Тридесет години след "Европа, Европа", новият ѝ филм разказва за реален случай. В така наречената "зелена граница" – гориста и блатиста местност между..

публикувано на 02.05.24 в 18:00

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00