Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Шурелов: Творецът не е застрахован от изчерпване, инерции и маниери

Дали изкуственият интелект ще измести традиционното изкуство

проф. Венелин Шурелов
Снимка: БНР

За връзката между технологиите и изкуството и за предимството на дигиталното изкуство ще говори пред ученици проф. Венелин Шурелов – художник и преподавател в Националната художествена академия. 

Въпреки че дигиталното изкуство съществува повече от 60 години, твърде малко се знае за него, заяви в предаването "Следобед за любопитните" проф. Шурелов. Трябват средства, чрез които творците днес да се обръщат към съвременния човек, който е част от дигиталната култура и е потребител на технологии, а това променя и отношенията на всеки в ежедневието му, и за това са необходими средства, автори, идеи, които да се адресират адекватно към тези промени, уточнява проф. Шурелов. 

Създателите на дигитално изкуство, според него, са много по-свободни в отношението съм историята и миналото. Изкуственият интелект също има своето място в творчеството, а и това са процеси поне на 60-70 години, допълва творецът. 

Всеки творец, според Шурелов, не е застрахован от изчерпване, инерции и маниери, които го правят не по-малко предвидим и скучен отколкото някакъв алгоритъм.

Дали изкуственият интелект ще измести традиционното изкуство, можете да разберете от разговора на Ани Костова с художника и преподавател проф. Венелин Шурелов в предаването "Следобед за любопитните".

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01
Ирина Митева в сериала

Ирина Митева на 32: Всяка роля е предопределена

На 28 октомври актрисата Ирина Митева отбелязва своя 32-ри рожден ден. Родена в Добрич, тя прекарва ученическите си години в Средно училище "П.Р. Славейков", където учи под ръководството на Сийка Колева. Висшето си образование завършва през 2017 г. в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", в класа на проф. Пламен..

публикувано на 28.10.24 в 10:52

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58