Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Снимка: nembg.com

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с експерти от музея ще надникнете във вълшебния свят на етнографията и музеологията, като се проследи историята на една от най-старите културни институции в България. 

За символиката при боядисването на яйцата и употребата на първото боядисано за Великден, подробно са се подготвили в Етнографския музей към БАН. 

Мария БояноваЗа това разказва и в предаването "Следобед за любопитните" Мария Боянова – уредник в музея. 

Червеният цвят е апотропеен цвят т.е. има защитни сили, отблъсква злите сили, затова на новороденото се връзва червен конец на ръката, булото на невестата е в червен цвят, всичко това е, за да се предпазят от лоши очи и магии, уточнява етнологът. 

Червеният цвят се свързва с живота и живителните сили, това е и логиката първото яйце да се боядиса в този цвят, допълва Боянова. Това яйце се поставя пред иконата у дома и на следващата година по неговото състояние се гадае каква ще бъде годината, т.е. ако е лекичко, годината няма да е най-добра, но ако е почти като прясно сварено – годината ще пълна и добра, разяснява Мария Боянова.

Преди години у нас на места старото яйце се е заравяло в градината против градушки. В миналото са се използвали естествени багрила за шаренето на яйцата. Различно са се приготвяли и обредните хлябове от нашите праотци. 

Козунакът у нас навлиза след Освобождението, като преди това са се приготвяли обредни хлябове, върху които са се изрисували уредите на труда, свързани с поминъка на българина, обобщава в предаването "Следобед за любопитните" етнологът. Цяла седмица преди празника дома се подготвя за посрещането на Великден по традиция в България.

Подробности за традициите при подготовката на великденската трапеза можете да чуете от разговора на Ани Костова с Мария Боянова в звуковия файл.

Снимка – Национален етнографски музей към БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Росен Люцканов

Ръководството за справяне със стреса на Робърт Саполски

"Ръководство за справяне със стреса или защо зебрите нямат язва" е една от знаковите книги на Робърт Саполски, невролог и приматолог, професор по биология, неврология и неврохирургия в Станфордския университет. Доц. Росен Люцканов представя книгата и основните идеи в работата на самия Саполски във "Време за наука". "Книгата е..

публикувано на 11.02.25 в 12:14
Катрин Димитрова, Антоанета Василева, Цвета Николова и Яна Алексиева (от ляво надясно)

Децата, интернет и изкуственият интелект

Европейският съюз и политиката на Европейската комисия, свързана с безопасния за децата интернет, отдавна е намерила израз в различни директиви. Европейската стратегия за по-добър интернет за децата по същество е всеобхватен подход за гарантиране на защитата, уважението и овластяването на децата и младите хора онлайн. Със Закона за цифровите услуги бяха..

публикувано на 11.02.25 в 09:37
Доц. Жана Казанджиева

Зимата на… нашите проблеми

Мръсен въздух, сковаващ студ, вятър, мъгли и човешката кожа, уязвима от всички тези природни фактори. Разговаряхме с дерматолога и водещ специалист в Александровска болница доц. Жана Казанджиева. Диалогът в поредното издание "За здравето" протече на няколко нива с различни сюжети. Първо отделихме внимание на външните фактори, които влияят на..

публикувано на 11.02.25 в 09:15
Яман Хюсмен (вляво) и Васил Велев - председател на УС на АИКБ

Еврика! Успешни българи: Яман Хюсмен

Той е млад и потомствен земеделски производител от Исперих. Целенасочен, устремен и уверен в себе си е. По време на срещата ни най-често повтаряната от него дума е "трудолюбие". И няма как да е иначе, защото, както сам казва, "от малък тичам след трактора". (В трактора беше и когато му звъннах, за да му кажа кога ще излъчим рубриката, чийто главен..

публикувано на 10.02.25 в 17:00

Проф. Климент Найденов: Климатичните промени променят и вкусовете на хората

В "Покана за пътуване" ни гостува човек за когото пътешествията за професия, страст, наука и начин на живот. Професор Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Той е активен член на Explorers Club Bulgaria - първата по рода си неправителствена организация у нас, посветена на напредъка в научните изследвания и..

публикувано на 10.02.25 в 16:15