Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните години на българското графично изкуство

"Графика и живопис" е новата постоянна експозиция на ГХГ "Борис Георгиев" - Варна

Снимка: ГХГ - Варна

70 творби на 35 български художници от три творчески поколения представя най-новата постоянна експозиция "Графика и живопис" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна. 

Знаковата изложба включва всички стилови и пластически направления в българското графично изкуство – фигуративизъм, експресионизъм, сюрреализъм, абстракционизъм, както и доминиращите класически графични техники – офорт, суха игла, акватинта, мецотинто, литография.

Доротея Павлова, директорът на ГХГ "Борис Георгиев", споделя в "Артефир", че проектът е подкрепен от Министерството на културата, а целта му е да бъде преодоляно дългото отсъствие на графичното изкуство от постоянната експозиция на галерията. 

По думите на Павлова галерийната колекция е изградена на хронологичен принцип и представя живопис, скулптура, художествени обекти и инсталации и видеоарт от 20-те години на миналия век до днес. 


В Зала 4 на ГХГ "Борис Георгиев" вече може да бъде видяна и селекция с постижения на българската графика.

През 70-те години морската столица се превръща в активен и водещ център в процъфтяващото у нас графично изкуство, разказва Павлова.

Поколението художници от периода скъсва с класическите, академични методи и налага асоциативно-метафоричен подход в графиката. 

През 80-те години българските автори започват да преодоляват културната си изолация, вземат участие в международни графични форуми, където се вдъхновяват  от творчеството на свои колеги от Европа и Азия.

Едно от локалните явления в градската художествена сцена е групата на така наречените "Гаражисти".

По думите на Павлова това са били млади художници, устроили своите ателиета в гаражи. Петьо Маринов, Георги Лечев, Николай Николов, Мария Зафиркова са част от авторите, спадащи към това течение. 

Когато старата фабрика "Вулкан" е превърната в художествена колония, гаражистите се пренасят да творят там, редом с други свои колеги.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

В експозицията "Графика и живопис" на ГХГ "Борис Георгиев" – Варна са показани художниците Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Румен Скорчев, Христо Градечлиев, Венцеслав Антонов, Явор Цанев, Тодор Тачев, Борислав Кузманов, Ванко Урумов, Тодор Панайотов, Мария Чакърова, Захари Каменов, Веселин Начев, Калия Йорданова, Борислав Стоев, Георги Лечев, Петьо Маринов, Николай Николов, Любомир Йорданов, Ада Митрани, Роберт Баръмов, Иван Нинов, Владимир Иванов, Георги Баев, Юлий Минчев, Златка Дъбова, Мария Зафиркова, Давид Перец, Милко Божков, Сашо Анастасов, Валери Чакалов, Димитър Трайчев, Недко Буцев.
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03