Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им. 

"Това признание е много значимо както за университета по архитектура, строителство и геодезия, така и за студентите и академичната ни общност, и е постижение на колегите от всички университети", заяви в предаването "Следобед за любопитните" доц. инж. Лъчезар Хрисчев – зам.-декан на Строителния факултет. Наистина това, според него, е добър атестат, но и доста задължаващ, защото ще трябва да се поддържа постигнатото ниво. 

"На практика това показва, че българското образование в никакъв случай не е по-лошо от това, което се дава в западните университети, напротив, в много отношения, то е с много теоретични знания и много практическия умения, т.е. завършилият студент е почти готов веднага да започне работа. Това е допълнено и с възможност за индивидуална работа на всеки студент", споделя в ефир колегата му проф. инж. Николай Рангелов. 

"Това признание показва една системна работа, насоки и усилия на преподаватели и студенти, като отразява и подготвеността на всички обучаващи се. Като човек, който е и практикувал вече, мога да кажа, че всеки, завършил УАСГ, превъзхожда всеки, който няма това образование. Добре би било в бъдеще да се създаде една общност – от завършили университета и представители на бизнеса, което ще подпомогне развитието на училището и на самите млади кадри", категоричен е студентът последна година Димитър Пенчев.

"Идеята за българско висше техническо образование се заражда още през 1882 година по инициатива на братята Евлоги и Христо Георгиеви, като в тяхното завещание, оставяйки 6 млн. златни лева, е било записано да се изгради висше техническо училище, с насоченост и приложение към индустрията. 

След Освобождението много млади българи са се обучавали в Германия, Швейцария и други държави, след което се завръщат в България и някои от тях остават като преподаватели тук. През тези повече от 80 години от своето съществуване УАСГ е дал образование на хиляди инженери и архитекти, които са изградили голяма част от съвременните обекти у нас", информира доц. инж. Лъчезар Хрисчев. 

За постиженията, предизвикателствата и бъдещето на съвременното инженерно строително образование говорят доц. инж. Лъчезар Хрисчев, проф. инж. Николай Рангелов и Димитър Пенчев в предаването "Следобед за любопитните".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – УАСГ и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Курбан байрамът – Празникът на жертвоприношението

"Единство в многообразието" – това мото през 2000 година издигна обединена Европа. На фона на всичко случващо се по света и у нас, когато като че ли разделението и противопоставянето между хората взимат връх, важно е отново да заговорим за това, което ни обединява и ни прави едно – за взаимното уважение и зачитане, за толерантността. За това единство..

публикувано на 18.06.24 в 10:36
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20