Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им. 

"Това признание е много значимо както за университета по архитектура, строителство и геодезия, така и за студентите и академичната ни общност, и е постижение на колегите от всички университети", заяви в предаването "Следобед за любопитните" доц. инж. Лъчезар Хрисчев – зам.-декан на Строителния факултет. Наистина това, според него, е добър атестат, но и доста задължаващ, защото ще трябва да се поддържа постигнатото ниво. 

"На практика това показва, че българското образование в никакъв случай не е по-лошо от това, което се дава в западните университети, напротив, в много отношения, то е с много теоретични знания и много практическия умения, т.е. завършилият студент е почти готов веднага да започне работа. Това е допълнено и с възможност за индивидуална работа на всеки студент", споделя в ефир колегата му проф. инж. Николай Рангелов. 

"Това признание показва една системна работа, насоки и усилия на преподаватели и студенти, като отразява и подготвеността на всички обучаващи се. Като човек, който е и практикувал вече, мога да кажа, че всеки, завършил УАСГ, превъзхожда всеки, който няма това образование. Добре би било в бъдеще да се създаде една общност – от завършили университета и представители на бизнеса, което ще подпомогне развитието на училището и на самите млади кадри", категоричен е студентът последна година Димитър Пенчев.

"Идеята за българско висше техническо образование се заражда още през 1882 година по инициатива на братята Евлоги и Христо Георгиеви, като в тяхното завещание, оставяйки 6 млн. златни лева, е било записано да се изгради висше техническо училище, с насоченост и приложение към индустрията. 

След Освобождението много млади българи са се обучавали в Германия, Швейцария и други държави, след което се завръщат в България и някои от тях остават като преподаватели тук. През тези повече от 80 години от своето съществуване УАСГ е дал образование на хиляди инженери и архитекти, които са изградили голяма част от съвременните обекти у нас", информира доц. инж. Лъчезар Хрисчев. 

За постиженията, предизвикателствата и бъдещето на съвременното инженерно строително образование говорят доц. инж. Лъчезар Хрисчев, проф. инж. Николай Рангелов и Димитър Пенчев в предаването "Следобед за любопитните".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – УАСГ и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46