Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" артфестивала за деца и тийнове в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов

| обновено на 15.06.24 в 14:57

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите.

В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници за деца и тийнейджъри. Родителите могат да присъстват и да доведат децата си по всяко време с вход свободен, и да останат, за да споделят емоцията от преживяването.

Димитър Еленов, който напусна този свят преди три години, беше човек с безупречна актьорска репутация и висок морал. Ето защо, по думите на Еленова, учениците му си поставят целта да съхранят паметта му и да продължат мисията му за възпитание чрез изкуство.

Ето какво каза на откриването Розита Еленова, директор на фондация "Димитър Еленов, в откритото студио на програма "Христо Ботев":

"Откривам третия пореден артфестивал "Workshop Еленов‘24". Този фестивал е с мисия. Мисията му е тези млади обитатели на дигиталната сфера да не са просто зрители в театър на света, а да са главни герои с усет към социална отговорност. Няма да ви изненадам с информацията, че мнозинството от младите българи не ходи на театър, изложби, концерти, даже на кино... По-страшното е, че не пеят, не рисуват, не пишат. Изкуството е претопено от индустрията на развлеченията. 

А точно чрез изкуството децата ни се учат да мислят извън стандартните рамки, да намират оригинални решения на сложни проблеми. Изкуството ни представя мощен обектив, през който да изследваме човешкото състояние и ни дава по-дълбоко осъзнаване на нашите емоции, страхове и желания. Чрез изкуството можем да се изправим срещу трудни истини за себе си и света около нас и да бъдем отворени към нови идеи. Животът без изкуство може да доведе до емоционално-интелигентна стагнация. Липсата на културни занимания ограничава нашата способност да разбираме себе си и другите."

Чуйте повече от звуковия файл.

Министърът на културата Найден Тодоров заяви в предаването "Семейно радио":

"Имаме една голяма драма в нашето време – агресията в обществото ни. Онова, което ни пречи да вървим напред. Изкуството учи децата на няколко неща – да си по-добър или по-лош не е критерий, критерият е това ми харесва/това не ми харесва, оценяването не върви в изкуството; 

В изкуството лошо няма – има това, което ни влияе/не ни влияе. Изкуството ни учи да работим един с друг, да имаме комуникация – всичко онова, което в днешното общество е загубено. Цялата тази агресия съществува не защото хората са лоши, а защото са се отучили да комуникират един с друг.

Изкуството учи на това, че всеки един е важен и всеки един зависи от другите."

Чуйте повече от звуковия файл.

Три невероятни дами са свързани с мисията и светогледа на Димитър Еленов. Това са Деляна Хаджиянкова, Светлана Янчева и Йоанна Темелкова.

Деляна Хаджиянкова: "През последните години мисията да възпитаваш децата през изкуството става все по-трудна. Една игра в театъра за детето е някакъв мъничък социален експеримент. Когато то минава през тази зададена игра/задача, цялата му природа възпитава и правила, и свобода, и готовност да реагира в живота си по-лесно и с повече чувство за хумор. Надеждата тук е голяма, защото днес виждаме много събрани деца."

Светлана Янчева: "Аз се надявам тази инициатива да продължи във времето и да се разраства все повече, защото наистина има смисъл. Смятам, че при изграждането си една личност трябва обезателно да се докосне до изкуството, независимо дали това ще продължи в бъдеще. Това по някакъв начин ще даде на детето някаква друга гледна точка към живота. Това е и в памет на Димитър Еленов – наш учител. Аз съм това, което съм, благодарение на него."

Йоанна Темелкова: "Този фестивал ме вълнува и се радвам, че го има. Поздравявам Розита за търпението и страстта, с които прави този важен фестивал. Мисля, че няма човек, който да се занимава с изкуство и да е лош човек. Освен това талантът има нужда от свобода. Това бяха ценните неща, които Димитър Еленов даваше на децата в студиата – да се развиеш, да откриваш."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – "Workshop Еленов‘24" и БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска и Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16

Стефания Колева и Деян Ангелов гарантират смях с ново представление

Взаимоотношенията между мъжете и жените са неизчерпаем извор на хумористични ситуации, в които всеки може да се припознае. Как стендъп постановката "Без гаранция" успява да представи по автентичен, смешен и неповторим начин тази вечна тема разказват актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов .   "Заповядайте да видите това представление,..

публикувано на 18.06.24 в 10:19

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54