Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните млади: уникални черти на поколението Z

| обновено на 20.06.24 в 10:45
Снимка: Pixabay

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме какво вълнува младите и как те гледат на света. В студиото с нас е Анастасия Стоева – поет, критик, дизайнер, илюстратор и аниматор.

Ето какво сподели Анастасия Стоева в ефира на "Нашият ден", относно характерните черти на поколението Z и с какво се отличава то от предишните поколения. В поколението Z влизат родените между 1997 и 2011 г.

Анастасия започна с това, че невинаги се усеща като част от определено поколение, въпреки че е родена през 1997 г., когато се води началото на поколението Z. Според нея интернет епохата е една от основните отличителни черти на това поколение, но отбелязва, че в България технологиите пристигат по-бавно. Например, тя получила своя първи компютър в седми клас.

Тя подчертава, че нейното поколение се отличава с изразено чувство за справедливост и засилен интерес не само към екологични теми, но и към социални и политически въпроси. Това са хора, които са силно ангажирани с проблемите на съвремието, въпреки динамичността на времето, в което живеем.

Анастасия споделя, че много от нейните връстници често комбинират няколко дейности едновременно, като например гледане на филм и четене или слушане на подкаст, докато рисуват. Това, според нея, е характерно за поколението Z, което се опитва да се адаптира към бързо променящата се среда.

Критичността към информацията е друга важна черта на това поколение. Огромният поток от информация изисква филтриране и проверка. Анастасия смята, че медийната грамотност и способността да се проверява информацията са изключително важни.

Тя споделя и своите наблюдения върху авторитетите и образованието. Според нея  училището невинаги успява да вдъхне уважение към авторитета, тъй като някои учители не успяват да запалят интереса на учениците. В момента много често авторитетите са заменени с такива от социалните мрежи или шоу бизнеса, което е тревожно. Тя подчертава, че ако хората четат повече Twitter, отколкото новини, това е сигнал за проблем.

В отговор на въпроса на какво учи децата настоящото образование, Анастасия отбеляза, че някои литературни произведения се учат в неподходящ момент, което не предизвиква интерес у децата.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18