Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”. 

Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и изкуството ще определи носителите на специалните награди.

Тазгодишното издание на "Пясъчни творения" се посвещава на стогодишнината от създаването на Двореца, която ще бъде отбелязана със специална изненада за участниците.

Организаторите очакват всеки, който иска да се включи, да си носи на плажа кофички и лопатки.

За повече подробности можете да посетите сайта на фестивала.

 Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир " с Мартин Кръстев от Балчик, чиято е идеята за фестивала. Чуйте звуковия файл.

Фестивалът "Пясъчни творения" се провежда вече осем години – в град Балчик (2017-2021) и в "Албена" (2022). Целта е децата да създават прекрасни пясъчни чудеса, разкривайки таланта си, да покажат нови идеи и техники, и най-вече – да се позабавляват на брега на Черно море.

С всяка година интересът към фестивала се увеличава. В последното издание на фестивала през 2022 г., което се проведе в к.к. "Албена”, се включиха над 120 участници, като фестивалът имаше международен характер. Участваха както деца от България, така и чуждестранни туристи, почиващи в околността. 

За седемте издания във фестивала са взели участие над 500 деца от цял свят.

От 2019 година фестивалът "Пясъчни творения" е включен в общонационалния културен календар на Министерството на културата, а през 2022 г. стана носител на първата специална награда за доброволческа мисия на Националното представителство на студентските съвети в инициативата "Мисия доброволец – (не)възможна", организирана Министерството на младежта и спорта.

Снимки – детски фестивал "Пясъчни творения"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37