Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Милен Митев: Смятам, че е мисия за нас като медия да разказваме за науката по начин, който достига до повече хора

7
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас.

На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов и научните секретари на БАН доц. Ина Анева и проф. Деница Борисова.

Срокът на споразумението е две години, като научната дейност на БАН ще бъде представяна под формата на репортажи, фичъри, новини, интервюта, аудио и/или видео подкасти в ефирните програми и дигиталните канали на БНР. Двете институции ще си сътрудничат в реализирането на проекти, конференции, семинари и инициативи, финансирани по национални или европейски програми в областта на науката.

На 12 октомври БАН ще чества своята 155-годишнина, изтъква акад. Ревалски. По думите на учения сътрудничеството между Академията и обществените медии е съвсем естествено и подписаният меморандум е следваща стъпка в този стремеж.

Акад. Ревалски обясни, че в последните години учените от БАН са подготвили близо 30 издания, насочени към сънародниците ни в чужбина. Чрез аудиоверсии тези книги могат да достигнат по-широка аудитория.

Генералният директор на БНР Милен Митев изрази своето уважение към дългия живот на БАН, спрямо който със своите 90 години Радиото е все още младо.

Митев подчерта, че живеем във времена на дезинформация, както и на свръхинформация. Забързани и изгубени в количеството информация, хората често пропускат по-сериозните неща. Науката често пъти изисква цял живот, но именно тя е двигателят на човечеството, заявява Митев, според когото учените са хората, които могат да разгласяват истината. 

"Смятам, че е мисия за нас като медия да разказваме за науката по начин, който достига до повече хора. Да  покажем, че освен важна, науката може да бъде интересна и увлекателна.", каза още генералният директор и призова институциите да се уважават и да ценят взаимно труда си.  

Митев акцентира върху стремежа на БНР да разшири присъствието си в дигитална среда, разпространявайки информация посредством нови форми и нестандартни подходи.

"Разполагаме с 2 национални и 9 регионални програми, чрез които достигаме до ефирните слушатели. Разширяваме непрекъснато и своето дигитално присъствие. БНР разполага с единствената в радиоефира програма, посветена изцяло на образованието, науката и културата – програма "Христо Ботев", чийто директор Кин Стоянов също е с нас.", заяви Митев.

Генералният директор определи БАН като "генератор на добри новини" и подчерта нуждата на аудиторията от позитивно медийно присъствие.

Директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов уточни, че програма "Христо Ботев" вече излъчва предаването „Време за наука“ всеки вторник от 10 ч. до 11 ч. Веднъж месечно този час, посветен на науката, си партнира с Института по философия и социология при БАН.

Всеки четвъртък Програмата предлага на своите слушатели предаването "Следобед за любопитните", а от средата на тази година стартира новинарска емисия, фокусирана изцяло върху наука, култура и образование, допълни Стоянов.

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56