Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата – II част

адв. Валя Гигова (вдясно) и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Всеки може да си избере адвокат, но и адвокатът избира своя клиент, защото никой адвокат не може да бъде принуден да работи на възнаграждения, които не съответстват на авторитета и достойнството на професията. Ако си търсите адвокат на принципа на най-ниското възнаграждение, рискувате качеството на получената правна помощ. 

Продължаваме в "Законът и Темида" темата от 18 октомври с още една гледна точка – тази на адв. Валя Гигова – заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? 

"Чуха се различни мнения по този въпрос, това беше и основният мотив във ветото на президента. Ние от Висшия адвокатски съвет, които сме инициирали тези промени, сме ги консултирали с добри специалисти по европейско право и смятаме, че с направените предложения за промени, приети на две четения в НС с мнозинства. Смятаме, че предложените промени отговарят на изискванията. Първо, премахват въобще идеята за минималните възнаграждения. Второ, изпълняват второто изискване на Решението на Европейския съд да бъде приемана Наредба за отговорността за разноски на практика от министъра на правосъдието, така че да бъде отчетен общественият интерес

Не може да се твърди, при тези две принципни начала, че това противоречи на правото на ЕС. Да не се забравя, че от закона отпадат две неща – задължението на адвоката да не договаря под минимума и предвидената в действащия Закон за адвокатурата дисциплинарна отговорност, ако договаря под минимума. Тези правила, вярно, са създавани в друго време, но те имат своето логично обяснение."

Адв. Валя Гигова подчертава, че разноските трябва да бъдат предвидими.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР



По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25