Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод две: Капризният шоколад – технологии, грешки и романтика

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първия епизод за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света.

Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад. Те, заедно с шеф Ради Стамболов обясниха за сладката пулпа, в която се гушат какаовите зърна, както и колко е важна ферментацията и начина им на отглеждане. Както и защо шоколадът е "храна на боговете", "магия" и "преживяване".


Вторият ни епизод се казва: "Капризният шоколад: технологии, грешки и романтика". В него майсторите шоколатиери разкриваттайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", в които се изпичат, педали за ускорение на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Защо масата трябва да е мраморна или гранитна, когато се темперира на ръка, а не в машина, защо шоколадът изисква да си "бърз като във Формула 1", колко е шумно, когато се приготвя шоколад, кои са най-романтичните процеси, докато от шушулката на какаовото зърно се стигне до нежното, лъскаво блокче шоколад или вкусната ароматна шоколадова напитка – все въпроси, на които отговаряме тук.


В епизода се описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разказват се любопитни истории като тази на Ганаш, на когото е кръстен ганашът или пък как случайно се е получил карамеленият шоколад, защото един майстор се е разболял. 

Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".

Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория.


Снимките са на Красимир Бенямин и Антон Кринчев, които са били в какаови плантации по света, за да подберат най-доброто за производството си.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Танцът на въртящите се дервиши или церемонията Сема

Коня – градът на Руми

Наричат двумилионния град Коня в Република Турция "културната и духовна столица на страната". Наричат го още "градът на Мевляна" и "градът на дервишите". Наречен е на името на Мевляна Руми – световноизвестният суфитски мистик, поет и философ, живял в Анадола преди близо осем века. Като прозвището Мевляна – водач, учител, той получава заради учението..

публикувано на 22.02.25 в 12:35

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54

Пътешествията по света на един преводач

Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...

публикувано на 20.02.25 в 08:22
„Обесването на Васил Левски“, худ. Борис Ангелушев, 1942

Левски: история и национална митология

152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...

публикувано на 19.02.25 в 17:57

Как се рецитират стихове за герои

На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..

публикувано на 19.02.25 в 16:31