Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод две: Капризният шоколад – технологии, грешки и романтика

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първия епизод за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света.

Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад. Те, заедно с шеф Ради Стамболов обясниха за сладката пулпа, в която се гушат какаовите зърна, както и колко е важна ферментацията и начина им на отглеждане. Както и защо шоколадът е "храна на боговете", "магия" и "преживяване".


Вторият ни епизод се казва: "Капризният шоколад: технологии, грешки и романтика". В него майсторите шоколатиери разкриваттайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", в които се изпичат, педали за ускорение на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Защо масата трябва да е мраморна или гранитна, когато се темперира на ръка, а не в машина, защо шоколадът изисква да си "бърз като във Формула 1", колко е шумно, когато се приготвя шоколад, кои са най-романтичните процеси, докато от шушулката на какаовото зърно се стигне до нежното, лъскаво блокче шоколад или вкусната ароматна шоколадова напитка – все въпроси, на които отговаряме тук.


В епизода се описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разказват се любопитни истории като тази на Ганаш, на когото е кръстен ганашът или пък как случайно се е получил карамеленият шоколад, защото един майстор се е разболял. 

Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".

Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория.


Снимките са на Красимир Бенямин и Антон Кринчев, които са били в какаови плантации по света, за да подберат най-доброто за производството си.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мароко и България са големи международни туристически дестинации и държави с вековна история

"Кралство Мароко, както и България, е една голяма туристическа дестинация и както вашата страна е една държава на повече от 12 века – позната с културното си разнообразие и възможности, както и със своята толерантност. Мароко е територия на която през вековете различни националности са живели съвместно заедно. Мароко е кралство, което не престава да..

публикувано на 04.08.25 в 13:45
проф. Радостина Александрова

Учени създават човешка ДНК от нулата

Учени се заеха да създадат човешка ДНК от нулата. Това може само да ни накара да подкрепяме науката. За момента никой не планува създаване на модифицирани хора, това не стои на дневен ред, заяви в предаването "Следобед за любопитните" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. “Проектът, който започва, се финансира от Welcome trust –..

публикувано на 04.08.25 в 09:40

Една почти Божествена градина

Така определят Университетската ботаническа градина в Балчик Росен Мирчев и Асен Масларски. Водещите на "И рибар съм, и ловец съм" бяха поканени да гостуват там, за да се включат в празненствата по повод 70-годишнината на този паметник на културата и защитена местност по Закона за защитените територии, а наред с това и един от 100-те национални..

публикувано на 04.08.25 в 08:40

Астробиологията е наука на бъдещето

Астробиологията се занимава с изучаването на възможностите за  живот на други планети и космически тела в Слънчевата система и Вселената. Основна задача на астробиологията е доказването чрез научни методи как се е зародил животът на нашата планета. Чрез опитни постановки и сложни научни анализи се правят изводи относно възможността и..

публикувано на 03.08.25 в 09:05
Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велес

Добре дошли във Велес

Всяко лято в град Велес в Република Северна Македония поезията е на особена почит, защото това е времето, когато в града се превежда международният литературен фестивал "Рацинови средби". Тази година 62-то издание на литературния фестивал продължи десет дни, като предложи богата литературна и музикална програма, включително литературоведски семинари,..

публикувано на 02.08.25 в 13:13