Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Грузинска пекарна в София: Началото на един вкусен успех

| обновено на 21.03.25 в 09:07
Михаил Метеев
Снимка: Личен архив

Днешният ни гост в рубриката "Мигранти с таланти" идва от отсрещната страна на Черно море и се казва Михаил Метеев. Той е от Тбилиси, Грузия, и се гордее с разнообразието и традициите на своята национална кухня – грузинската, като приема популяризирането ѝ за своя кауза, която го отвежда и в България.

В ученическите си години Михаил е танцувал в известния грузински ансамбъл "Сухишвили" и с него е посещавал София и Варна, така че в известна степен познава нашата страна. След като завършва маркетинг в Грузия и защитава докторска степен по макроикономика, Михаил поема и успешно управлява семейния бизнес.

През 2021 г. напуска Тбилиси и се мести в София с намерението да отвори автентичен грузински ресторант. Преди да предприеме решаващата стъпка обаче, прави проучване на местния вкус и нрави. След като събира необходимата информация, открива малка пекарна за хачапури, която се приема много добре. Успехът ѝ му дава мотивация да се развие и така създава свой грузински ресторант тук.

Михаил смята българите за "близки" и не изпитва носталгия по родината. Споделя, че и тук се чувства като у дома си, а също като грузинците, и българите ценят добрия разговор, приятелството и добрата трапеза.

Но повече за това как се чувства днес един грузинец в България, както и какво е хачапури и как да си го приготвим, ще разкаже самият Михаил Метеев в разговор с Анелия Димитрова.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Ковачев

Кюстендилски гъби

Царството на гъбите е едно от най-големите царства в света на природата и едно от най-слабо проучените от науката. Въпреки това с всеки следващ ден знаем малко повече за гъбите, отколкото преди. А те са изумителни същества, благодарение на които в хода на еволюцията растенията са се сдобили с коренова система и така са изградили почвената покривка по..

публикувано на 23.03.25 в 14:40

Същността на кръста и за кръстоносенето в съвременния свят

Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14 септември, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст, като си припомняме невинните страдания и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос. Както пътник уморен от..

публикувано на 23.03.25 в 09:35

Информационното пространство – част от целостта на Европа

Стотици журналисти и служители в Радио " Свободна Европа " , Радио " Свобода "  и " Гласът на Америка "  получиха преди седмица имейл, в който се казва, че трябва да напуснат редакциите си и да предадат журналистическите си карти и служебните си телефони. Президентът на САЩ Доналд Тръмп тогава, преди седмица, подписа указ, който..

публикувано на 23.03.25 в 09:00

Отношението на религиозните общности към околната среда

Религиозните общности играят важна роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие. Много са религиите по света, които да насърчават своите последователи да уважават природата и да се грижат за нея като част от своята духовна практика. В християнството, исляма и юдаизма това е съвсем естествено, защото при Сътворението Бог дава заръка на..

обновено на 22.03.25 в 16:07
Асен Масларски и Росен Мирчев (от ляво надясно)

Стройната чета на "И рибар съм, и ловец съм" – разпиляна в половин България

Стройната чета на предаването "И рибар съм, и ловец съм " този път е разпиляна в половин България. Водещият на предаването Росен Мирчев ще се включи от празниците в Кюстендил – празници, които обединяват Първия пролетен ден и Денят на гората – 21 март. А защо той е там с пушка в ръка – ще ни каже. От панагюрското село Баня ще чуем: Митю Тончев..

публикувано на 22.03.25 в 10:10