Eмисия новини

Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова

Публикации

Мелницата в село Ореховица

За мелниците и хората

Да мелиш зърно за хляб в малка стогодишна мелница е приключение, което не е по силите на всекиго. В мелницата в плевенското село Ореховица кипи неспирна работа, а камъкът, започнал да се върти преди 102 години, и днес продължава да смила зърното за хляба...

публикувано на 12.02.23 в 10:00
Милен Димитров

Хлябът – основата на всичко

Хлябът на Милен Димитров е като машина на времето – връща богатите спомени от детството на всички вкусили го. И това не е случайно, тъкмо напротив – Милен влага в хляба онзи вкус, който помни от миналото. Малката, даже микропекарна на Милен е в софийския..

публикувано на 11.02.23 в 10:15
Галя Уркузунова

Смелостта да създаваш

Галя Уркузунова е смел човек, противно на това, което тя твърди за себе си. От вече 30 години тя и съпругът ѝ Йордан Велинов са собственици на малък шивашки цех в София, създавайки два артикула – гордост за семейството. Вълненото бельо, което те шият, е..

публикувано на 09.02.23 в 17:00

За новото начало

В Разлог началото на всяка година се отбелязва с дълги хора в народни носии и изобщо – с пищни празненства. В такива моменти Елисавета Белчева от Разлог има много работа – от дълги години тя прави обредни хлябове, питки и погачи за всяко празненство и за..

публикувано на 08.02.23 в 15:00
Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Димитровградски лешници

Може би е по-право да кажа "каснаковски лешници", но село Каснаково е изключително близо до Димитровград, а и в крайна сметка името на този текст не е от чак такова значение. Лешниците са важни. Христо Георгиев от Димитровград създава своята..

публикувано на 04.12.22 в 10:35
Татяна Слепцова – Тита

Кожата, в която живея

Заглавието на този текст почти на шега дублира заглавието на филма на Педро Алмодовар ог 2011 г. с участието на Антонио Бандерас. Започвам този текст така, защото по-надолу става дума и за кожа, и за кино. Татяна Слепцова – Тита е художничка, майка, и..

публикувано на 01.12.22 в 15:10
братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години..

публикувано на 28.11.22 в 15:15

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с...

публикувано на 26.11.22 в 15:15