Слушайте!

Един век Рапсодия "Вардар"

Тази година се навършват 100 г. от създаването на Рапсодия "Вардар" – едно от най-популярните български произведения, познато в най-различни транскрипции. Музика, написана с размах, бляскава, празнична, колоритна – каквото е изобщо творчеството на..

публикувано на 02.11.22 в 10:05

Празничен концерт за Деня на народните будители в Българския културен институт в Прага

Българският културен институт в чешката столица ще бъде домакин на празнична вечер, в която ще вземат участие млади изпълнители от Националното музикално училище "Любомир Пипков" – София и ученици от Българското средно училище "Д-р Петър Берон", които..

публикувано на 30.10.22 в 12:35

Българи – лауреати на конкурса “Паганини“ през годините

На 27 октомври светът отбелязва 240-годишнината от рождението на Николо Паганини – геният, за когото още приживе се разказват легенди заради брилянтния му маниер на свирене, граничещ със свръхестественото. Съвременниците му го описват като ексцентричен,..

публикувано на 27.10.22 в 10:48

Берлин е първа спирка в задгранично минитурне на Васил Спасов трио

Музикален празник предстои на 27 октомври в залата на Българския културен институт в Берлин. Тогава е втората вечер от представянето на Васил Спасов трио в германската столица. Програмата е съставена изцяло от авторски пиеси на лидера на формацията –..

публикувано на 26.10.22 в 14:15

ˮПесен за теб" на Иван Радуловски

Певец, текстописец, актьор и предприемач – подобно съчетание на професии е рядкост, но за Иван Радуловски очевидно е ежедневие. Като управител и съосновател на фирма за маркетинг, бизнес стратегия и продукция на дигитални приложения, той подпомага..

публикувано на 25.10.22 в 09:35

"Няма грях в тишината" пее Графа в новата си песен

"Силата на музиката ни променя до неузнаваемост и ни прави вътрешно неземно красиви." Верен на тези свои думи, Графа поднася на почитателите си нов аранжимент на една красива песен, която изпълняваше преди години. Тя се нарича "Грях", макар че в текста..

публикувано на 24.10.22 в 09:15

Веско Ешкенази за новия клип от проекта ˮВ света на музиката“ и концертите в Силистра и Русе

Концертмайсторът на Концертгебау Веско Ешкенази, акордеонистката Вероника Тодорова и диригентът Георги Милтиядов представиха в началото на октомври първия си съвместен видеоклип. Той е върху Dance on the River – авторска пиеса на Вероника, част..

публикувано на 19.10.22 в 13:20

"Вяра" събира за първи път Б.Т.Р. и "Ахат"

Б.Т.Р. и   "Ахат"  – две от най-популярните рок групи на България,  представят своята първа съвместна песен. Тя се нарича "Вяра" и е създадена по текст на поета Волен Николаев, написано за Б.Т.Р. през 2008 г., музиката е от Славчо Николов. В..

публикувано на 17.10.22 в 10:05

"Разговор от миналото" – предстои концерт с неиздавани творби на Милчо Левиев

Неиздавани произведения на именития джаз пианист и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди три години, ще бъдат представени пред публика на концерт от платформата "Камерна сцена Пловдив". В събитието ще участват известни изпълнители от България и..

публикувано на 16.10.22 в 10:35

Започва Международният фестивал "Момчетата пеят"

"Пейте като ангели, дръжте се като джентълмени и играйте като момчета“ – това е девизът на Хора на момчетата от Рейкявик. Съставът е сред участниците на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят" . В програмата ще чуем шест хора (три..

публикувано на 14.10.22 в 14:20