Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родопската песен е моя съдба и вдъхновение

Снимка: imagesfrombulgaria.com
“Звезден миг” нарича Христина Лютова десетилетията, преживени на сцената. През 2010 г. родопската певица празнува своята 70-та годишнина. “Откак се помня, все пея” е любима фраза на много народни изпълнители. Колкото до Христина Лютова, тя звучи така: “Никога не съм си представяла, че ще стана народна певица. Но музиката винаги е била около мен”.
Родена е в Смолян на 24 май 1040 г. Рано загубва майка си, но никога – подкрепата на семейството си. Дядо й по майчина линия с прякор “Лютата” е участник в борбите за освобождаване на Родопите. Христина носи неговата фамилия. От Лютата, както и от другите си баби и дядовци, е научила много народни песни. Ето и кратък поглед назад – разказва Христина Лютова:

Снимка: Албена Безовска“Много концерти, срещи, преживявания – това виждам като погледна живота си. Хубави години, които никога няма да забравя. Един от най-блестящите концерти, които пазя в спомените си, е под диригентството на Здравко Михайлов. Заедно с хор “Големите български гласове” пяхме в Сорбоната. И в най-смелите си мечти не съм се виждала там – сред статуите на великите мислители Жан-Жак Русо, Робеспиер, Дантон... Още е пред очите ми – красивата зала, отбраната публика, хорът. Може би най-необичайният концерт, в който съм участвала, също е във Франция – в пещерата “Авен Арман”, кръстена на нейния откривател и изследовател. Петстотин метра под земята, повече от 1200 души публика, величествени сталастити.... и красивата родопска песен “Руфинка” – помня с какво огромно вдъхновение я изпълних. Ако се върна още по-назад във времето, трябва да кажа, че сравнително късно реших да се занимавам професионално с народна музика. В гимназията пеех модерните за онова време мелодии. Много харесвах македонските песни, които пееше дядо ми – “Море сокол пие”, “Йовано, Йованке”. Бях около 20-годишна, когато разбрах, че в ансамбъл “Родопа” търсят певици. Отидох на техен концерт, после реших да опитам късмета си на прослушването. И до днес родопската песен е моя съдба и вдъхновение.”

Десетилетия свързват живота на Христина Лютова и ансамбъла в родния й град Смолян, на който днес е почетен гражданин. Била е солистка и на други формации, обиколила е света – Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Корея, Германия и още много, много други страни.

В края на октомври, на сцена “Николай Хайтов” в Смолян, Христина Лютова отбеляза своя юбилей сред приятели и почитатели. Специални гости бяха Валя Балканска, квартет “Славей”, солисти от НАНПТ “Филип Кутев”, както и ансамбъл “Родопа”. Христина Лютова също пя – като солистка и като част от трио “Родопея”. В него известната родопчанка е заедно с дъщеря си Мариана Павлова и Силвия Ненкова. Триото изпълнява образци, събирани с години. И трите певици имат красиви, плътни алтови гласове, което придава наистина неповторим цвят на песните им.

“Триото основах като експеримент – продължава г-жа Лютова, но без излишна скромност ще кажа, че всички, които са ни слушали, остават възхитени. Ние пеем като една. Много е важен и стилът. Не харесвам родопските песни, “преведени” на литературен български език. Диалектът в Родопите е много интересен, родопчаните сякаш пеят като говорят. Този техен характер е дал отпечатък върху всичко, а ние сме длъжни да го запазим.”

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове" в зала "България"

"ОПЕРНА ГАЛА" ни очаква тази вечер (8.12) в софийската зала "България". Три от музикалните състави на БНР – Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор – представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове". Солистите са световно..

публикувано на 08.12.23 в 10:15

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…" Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с..

публикувано на 07.12.23 в 07:05

С голям фолклорен концерт Христофор Раданов празнува 80-ия си рожден ден

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува тази вечер 80-ата си годишнина с авторски концерт в Първо студио на Българското национално радио. Заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, чийто ръководител е от 1991 до 2011 г., ще се..

публикувано на 07.12.23 в 06:35