Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Недялко Недялков и международните проекти с негово участие

Кавалджията Недялко Недялков
Преди броени дни известният български изпълнител на кавал Недялко Недялков се завърна от Париж. Там взе участие в представянето на международен проект, чийто автор е Джорди Савал. През последните години световноизвестният музикант издава т.нар. CD-books, посветени на различни епохи и важни исторически събития. Книгите са придружена от музикални дискове, които илюстрират времето, описано в текста. Един от проектите е посветен на богомилите – духовно движение, зародило се в България около Х век и получило разпространение в различни страни. Последователите му в Европа се наричат катари и албигойци. “Катари” е озаглавил и своя проект Джорди Савал. Ето още подробности за последното представяне в Париж:

“Концертът премина много успешно – пред повече от 2200 души публика, с много аплодисменти, няколко биса. Музиката на проекта, чийто автор е Савал, носи неповторимо старинно звучене. Инструментите, на които свирят музикантите са оригинални образци, понякога изключително стари. Самият композитор свири на виола да гамба. В състава има още корнет, арфа, канун, уд, както и някои видове старинни испански барабани. Звучи арменски дудук. Много от музикалните произведения, които са в основата на проекта, са от ХІ-ХІІІ век. Българският кавал открива програмата.”
Две от книгите, в подготовката на които нашият музикант заема участие, са посветени на катарите и династията на Борджиите.

Другият проект на Джорди Савал, в който участва нашият музикант, е посветен на династията на Борджиите. Съвсем наскоро музикалният запис към книгата получи “Грами” в раздел “Малки ансамбли”.

“За мен е огромна чест, че имам възможност да свиря с тези музиканти и да представям моята страна. Чувствам това и като голяма отговорност и се старая да дам най-доброто от себе си всеки път, когато сме на концерт или в звукозаписното студио. Мисля, че до слушателите достига това – енергията, която съм вложил. Особено се вълнувам от темата за богомилите – започнало у нас, това движение се е разпространило из цяла Европа, чак до Скандинавия. Колкото до наградата “Грами” – това е огромно удовлетворение. Това е една от най-престижните световни награди, присъждани за музика. Тя е голямо признание за творчеството на всеки от нас – участниците в проекта. У нас “Грами” има само “Мистерията на българските гласове”.

Недялко Недялков участва в още редица международни проекти. Сред тях е и “Следите на Тракия”. Основна движеща сила е английският саксофонист Фрейзър Файфилд. Той попада на музика, записана от българския кавалджия и решава да направи съвместна продукция с него. Кани и още няколко българи – Георги Петров – гъдулка, участва в записите на диска. А за концертното представяне към тях се присъединяват певицата Тима Недялкова и Ангел Димитров – тамбура. “Следите на Тракия” е представян многократно в Шотландия, Англия. В България Недялко Недялков е известен като солист на ОНМ при БНР, където работи от 1996 г. Познат е и от група “Фолклорна палитра”, с която изпълнява сватбарска музика.

Снимки: Албена Безовска

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век. В рамките на проекта "Концерти с дрескод за..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

С "Дишам" Дара Екимова започва работа по нов албум

Младата Дара Екимова представя "Дишам"– това е заглавието на първия сингъл към предстоящия албум на певицата. Тя създава "Дишам"с румънския продуцент  Cristian Pistol (Mr. Gun). Песента носи специално послание и не случайно излезе в..

публикувано на 01.12.23 в 10:15
Дария Стоянова

Българче е част от балканско трио в детския песенен фестивал "Златна монета" в Болоня

От 1 до 3 декември ще се проведе 66-ото издание на един от най-популярните музикални детски фестивали – Zecchino d’oro ("Златна монета") в Болоня, Италия. В него участват деца от 5 до 12-годишна възраст, които с чистата си музика и присъствие ни..

публикувано на 30.11.23 в 11:55