Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътуващият фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” се налага като туристическа атракция

В кулинарната изложба, съпътстваща фестивала, участват и местните домакини, желаещи да блеснат с извадени от старите ракли рецепти.
Снимка: Венета Николова
Вкусни гозби по стари бабини рецепти, дядови питиета, които повдигат градуса на настроението и кръшни нашенски хора на мегдана събраха през изминалия уикенд над 400 участника в поредното издание на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” в гр. Кюстендил. Сред гостите имаше и много чужди туристи. До момента пътуващият фестивал е гостувал на над 60 населени места в цялата страна, печелейки лавинообразно все повече почитатели на българската традиционна кухня и здравословния начин на живот.

Всяко издание на пътуващия фестивал се превръща в истински празник не само на кулинарията, но и на традициите. Именно това е идеята на организаторите. Вече трета година Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.-7) предоставя поле за изява на местните общности, желаещи да покажат своите рецепти, фолклор и обичаи пред една по-широка публика. В шоуто участват много млади хора – предимно ученици и студенти от близките професионални училища по готварство, които с готовност се включват в състезателната програма на фестивала. А в кулинарната изложба участват местните домакини, желаещи да блеснат с извадени от старите ракли рецепти на какви ли не гозби. Обикновено от 100 до 200 различни ястия от даден район на България отрупват „пъстрата трапеза” на фестивала, изкушавайки гости от страната и чужбина. За туристите това е чудесен повод да дегустират типични нашенски, домашно приготвени вкусотии от екологично чисти храни и да се докоснат до магията на българския фолклор. Лариса Ангелова от А.Р.И.З.-7 разказва:

„Идеята е да се покажат не само характерните за българската кухня гозби, но и начина на живот на самия българин. Защото много от тези ястия са свързани с църковните и християнските ни празници и са се превърнали в част от традициите и бита на местните общности.”

© Снимка: Венета Николова


Предвид темпераментната натура на нашенеца, нищо чудно, че всяка кулинарна изява започва и завършва с многолюдно хоро на мегдана. Сред атракциите на феста е и състезанието за най-бързо ядене под наслов „Кой изяде боба?”. „Миналата година в с. Джулюница имахме участници от САЩ и те спечелиха състезанието!” – спомня си Лариса Ангелова. А иначе невероятното разнообразие от изложените ястия, кое от кое по-вкусно и необичайно, радва окото и гали небцето – ще ви увери всеки, който е имал възможността да посети кулинарното шоу. Най-оригиналните рецепти, предавани от поколение на поколение се събират в специална книга, която излиза на български и на английски език и постоянно се обогатява с нови идеи за приготвянето на български гозби. „Баницата е „царицата” на ястията! Не можете да си представите какво огромно количество баница се изяжда на тези празници!” – обяснява Лариса Ангелова и добавя:

© Снимка: Венета Николова


„Освен със сирене тя може да бъде с всякакъв друг пълнеж. На някои места я наричат баница, на други лучник, пататник, зелник и пр. в зависимост от включения в плънката зеленчук. Всяка българска домакиня знае, че баницата може да се приготви с готови кори, с наложени, дърпани, сучени кори и пр. Този нашенски специалитет винаги предизвиква голям интерес. Затова по време на „Пъстра трапеза” баницата се приготвя в огромно количество, украсява се допълнително и винаги се поднася с усмивка от някоя местна домакиня облечена в носия. Освен това е невероятно количеството на ястията от свинско и агнешко месо, които участват на тези изложения! Оказва се че българската трапеза изобилства и с много интересни гозби, приготвяни не само с традиционните леща, боб и ориз, но и със зеленчуци, някои от които са чуждоземни и навлизат в кухнята ни благодарение на глобализацията.”

Не са пренебрегнати и най-малките лакомници. Освен, че могат да дегустират от изложените на „пъстрата трапеза” вкусотии, те имат възможност и да ги нарисуват, като участват в детския пленер „По рецептите на баба”. Следващото издание на фестивала ще се състои на 25 юни в София под надслов „Хороводци и хоротропци на пъстра трапеза”. Очертава се още една вкусна и изпълнена с танци и забавления фиеста.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По стъпките на средновековните монаси – скритото лице на Ивановския скален манастир

Високо в каньона на река Русенски Лом се крие един от най-впечатляващите духовни центрове на България. Става дума за комплекс от десетки издълбани от двете страни на реката скални килии, параклиси и църкви , които възникват още през XIII век като..

публикувано на 26.08.25 в 11:05

Разходка в миналото – село Медвен и дървените му къщи, които устояват на времето

Дървени къщи, накацали по прашни сокаци, пенлива рекичка, която ромоли, и венец от дъбови и букови гори в околностите – село Медвен е като картинка от детска приказка. И докато съседните му Котел и Жеравна привличат тълпи туристи, Медвен..

публикувано на 23.08.25 в 11:05

"No more hotels" и 44% ръст на германските туристи – успешната тактика на курорта "Албена"

В средата на август е още рано да се правят обобщения, но по всичко личи, че сезонът е успешен за курортите на Северното ни Черноморие, като "Албена" се превръща в емблематичен пример за дългоочакваното възстановяване след пандемията. Ранните..

публикувано на 20.08.25 в 10:25