Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътуващият фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” се налага като туристическа атракция

В кулинарната изложба, съпътстваща фестивала, участват и местните домакини, желаещи да блеснат с извадени от старите ракли рецепти.
Снимка: Венета Николова
Вкусни гозби по стари бабини рецепти, дядови питиета, които повдигат градуса на настроението и кръшни нашенски хора на мегдана събраха през изминалия уикенд над 400 участника в поредното издание на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” в гр. Кюстендил. Сред гостите имаше и много чужди туристи. До момента пътуващият фестивал е гостувал на над 60 населени места в цялата страна, печелейки лавинообразно все повече почитатели на българската традиционна кухня и здравословния начин на живот.

Всяко издание на пътуващия фестивал се превръща в истински празник не само на кулинарията, но и на традициите. Именно това е идеята на организаторите. Вече трета година Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.-7) предоставя поле за изява на местните общности, желаещи да покажат своите рецепти, фолклор и обичаи пред една по-широка публика. В шоуто участват много млади хора – предимно ученици и студенти от близките професионални училища по готварство, които с готовност се включват в състезателната програма на фестивала. А в кулинарната изложба участват местните домакини, желаещи да блеснат с извадени от старите ракли рецепти на какви ли не гозби. Обикновено от 100 до 200 различни ястия от даден район на България отрупват „пъстрата трапеза” на фестивала, изкушавайки гости от страната и чужбина. За туристите това е чудесен повод да дегустират типични нашенски, домашно приготвени вкусотии от екологично чисти храни и да се докоснат до магията на българския фолклор. Лариса Ангелова от А.Р.И.З.-7 разказва:

„Идеята е да се покажат не само характерните за българската кухня гозби, но и начина на живот на самия българин. Защото много от тези ястия са свързани с църковните и християнските ни празници и са се превърнали в част от традициите и бита на местните общности.”

© Снимка: Венета Николова


Предвид темпераментната натура на нашенеца, нищо чудно, че всяка кулинарна изява започва и завършва с многолюдно хоро на мегдана. Сред атракциите на феста е и състезанието за най-бързо ядене под наслов „Кой изяде боба?”. „Миналата година в с. Джулюница имахме участници от САЩ и те спечелиха състезанието!” – спомня си Лариса Ангелова. А иначе невероятното разнообразие от изложените ястия, кое от кое по-вкусно и необичайно, радва окото и гали небцето – ще ви увери всеки, който е имал възможността да посети кулинарното шоу. Най-оригиналните рецепти, предавани от поколение на поколение се събират в специална книга, която излиза на български и на английски език и постоянно се обогатява с нови идеи за приготвянето на български гозби. „Баницата е „царицата” на ястията! Не можете да си представите какво огромно количество баница се изяжда на тези празници!” – обяснява Лариса Ангелова и добавя:

© Снимка: Венета Николова


„Освен със сирене тя може да бъде с всякакъв друг пълнеж. На някои места я наричат баница, на други лучник, пататник, зелник и пр. в зависимост от включения в плънката зеленчук. Всяка българска домакиня знае, че баницата може да се приготви с готови кори, с наложени, дърпани, сучени кори и пр. Този нашенски специалитет винаги предизвиква голям интерес. Затова по време на „Пъстра трапеза” баницата се приготвя в огромно количество, украсява се допълнително и винаги се поднася с усмивка от някоя местна домакиня облечена в носия. Освен това е невероятно количеството на ястията от свинско и агнешко месо, които участват на тези изложения! Оказва се че българската трапеза изобилства и с много интересни гозби, приготвяни не само с традиционните леща, боб и ориз, но и със зеленчуци, някои от които са чуждоземни и навлизат в кухнята ни благодарение на глобализацията.”

Не са пренебрегнати и най-малките лакомници. Освен, че могат да дегустират от изложените на „пъстрата трапеза” вкусотии, те имат възможност и да ги нарисуват, като участват в детския пленер „По рецептите на баба”. Следващото издание на фестивала ще се състои на 25 юни в София под надслов „Хороводци и хоротропци на пъстра трапеза”. Очертава се още една вкусна и изпълнена с танци и забавления фиеста.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Водеща италианска платформа за пътуване горещо препоръчва София през есента

Мек климат, културни събития и възможности за опознаване на местните традиции – това са само част от причините есента да е най-подходящото време за посещение на София – съобщава водещият италиански онлайн портал за пътешествия siviaggia.it , който..

публикувано на 15.08.25 в 10:25

Сърцето на Родопите празнува – празник на Девин и минералната вода

Девин – "градът на минералната вода", се намира в един от най-живописните райони на България – скътан югозападната част на най-обширната българска планина Родопи, по течението на р. Въча. В околността му са разположени десетки природни и исторически..

публикувано на 08.08.25 в 06:45
Под родопския рид Градище се вие река Бистрица

"Градище" – приказен парк сред каменни загадки в Западните Родопи

Ако ви се отдаде случай, не пропускайте да посетите това мистично място в Западните Родопи, на пътя от Гоце Делчев в посока Сатовча и Доспат, известно като "Градище". На по-малко от два километра след село Долно Дряново вдясно, не може да..

публикувано на 07.08.25 в 09:20