Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На спа почивка по Коледа и Нова Година

Снимка: Венета Николова
Благодатното струпване на поредица от почивни дни покрай Коледа и Нова Година развихря фантазията на мнозина. Предстои ни дълга, блажена и… питателна зимна почивка в края на изнизващата се 2013-а. Въпросът е къде и как ще я прекараме.

По традиция българинът обича да посреща празниците в компанията на близки и приятели на чашка руйно винце или ракия пред претрупаната с несметни лакомства софра. Едва ли обаче преяждането и обездвижването край трапезата са най-здравословният начин да се възползваш от подарената ти ваканция в края на годината. Така поне мислят все повече българи. Иначе как да си обясним бума на коледните и новогодишните спа и балнео пакети? Интересът към тях избута на заден план предпочитаните доскоро предложения за романтична снежна почивка на село.

Най-големите любители на спа туризма сред чужденците са гостите от Русия, от Израел и от съседните балкански държави.
Оказва се, че хит тази зима са именно спа хотелите. Още в началото на ноември предприемачите в бранша щурмуваха българския пазар със супер изгодни оферти за ранни записвания, стигащи на места до 50 на сто намаление от първоначалната цена. Освен с ниски цени спа хотелите се надпреварват в разработването на какви ли не „чудодейни” процедури, обещаващи отслабване, разкрасяване, подмладяване, тонизиране и най-вече… по-високо самочувствие, с което да посрещнем очертаващата се като трудна и непредвидима 2014 г. Поредица от утвърдени български спа и балнео курорти, сред които Велинград, Сандански, Хисаря, Кюстендил и пр., са в трескава подготовка за предстоящите почивни дни.

„Всеки хотел прави нещо различно, за да бъде уникален, но основните програми наблягат на местния климат и, разбира се, на минералната вода – обяснява Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. – Аз не знам на територията на коя друга европейска страна могат да се срещнат толкова различни на брой и с разнородни качества минерални извори. У нас те са над шестстотин!”.

Между 7 и 10 на сто е ръстът на спа и балнео туризма в България. Средната заетост на спа хотелите ни е 50 на сто. Но за предстоящите почивни дни е трудно да намериш свободни места без предварителна резервация, твърди Сийка Кацарова. Това важи с пълна сила за зимните ни курорти, като Пампорово и Банско, които предлагат едновременно ски и спа ваканции. Така че в края на годината, наред с празничните вечери и снежните емоции, мнозина ще наблегнат на здравословните спа терапии.

Спа процедурите с българска роза имат безспорен успокояващ и подмладяващ ефект, който високо се цени от дамите.
На почит са спа програмите с типично българските продукти, като например прословутата ни маслодайна роза, прилагана широко не само в парфюмерийната промишленост, но и в козметиката. Спа процедурите с българска роза имат безспорен успокояващ и подмладяващ ефект, който високо се цени от дамите. На господата пък се предлагат празнични спа терапии с нашенски здравец, известен като типично мъжка тонизираща билка за повишаване на активността и плодовитостта. Наред с утвърдените спа програми български патент, обаче срещаме и чудновати разработки, целящи да събудят любопитството на преситения от спа глезотии клиент.

В един от най-елитните велинградски хотели например са разработили т.нар слънчева терапия с кестени, която би трябвало да ни зареди с положителна енергия в началото на зимния сезон. Спа терапевтите твърдят, че използваните за целта кестени са доставяни не от къде да е, а от голямото дърво край близката детска площадка. Плодовете му поемали не само благодатните слънчеви лъчи, но и мощните, наситени с позитивен заряд енергийни притоци, прииждащи от играещите на площадката малчугани… Така че, ако човек е решил да отпусне душа и без угризения да се отдаде на веселби и гуляи в почивните дни, би могъл предвидливо да се подготви за това.

За гостите на спа хотелите се грижат добре подготвени терапевти.
Хит тази година са т.нар. детокс пакети за прочистване на човешкия организъм от натрупаните токсини и подготовката му за празничните трапези. За целта клиентите се подлагат на специален хранителен режим в съчетание с процедури във вани с минерална вода и лековити соли. Следват масажи с лечебна поморийска кал. Детокс пакетите, лансирани предпразнично от големите ни спа хотели, в момента се разграбват като топъл хляб. По всичко личи, че ни очакват наситени с добро настроение и вкусни преживявания почивни дни!

Снимки: Венета Николова
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15