Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2014-а - първата година на икономическото възстановяване

Най-вероятно растежът за третото тримесечие ще бъде 1,5 на сто, което е най-добър резултат за последните осем тримесечия. Не само този факт, но и редица други индикатори подсказват, че 2014-а ще бъде първата година на икономическото възстановяване, каза министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след последното заседание на правителството за годината. Той добави, че не иска да избързва с окончателни изводи, защото всички данни са "много крехки". Ще продължим да работим за съживяване на икономиката и за постигане на икономически растеж, поне колкото е планиран, заяви Орешарски. Той отбеляза, че изтеклата 2013 година е била с много противоречиви настроения и прояви, с три кабинета, протести от различен характер, много отчаяние, но в края на годината е имало и малко светлина. "Успяхме да подсилим социалните политики, ускорихме разплащанията към бизнеса, опитваме се да възстановим институционалната култура на общуване, подготвихме промени и подобрения в нормативната рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малко административни тежести, по ясни и по-опростени правила, по-добра събираемост на приходите", отбеляза премиерът По думите му е демонстрирана готовност "да се стартират големите инфраструктурни проекти след дълги години на отлагане". Следващата година ще започнем на чисто в няколко аспекта - в края на тази година ще върнем цялото ДДС, изплатили сме и вноските към ЕС, дефицитът се очертава да бъде малко под две на сто, но не е на база окончателни данни, отчете премиерът. Той посочи, че когато са поели управлението, очакванията били да не се изпълни приходната част с 1 млрд. лв., но сега се очертава това неизпълнение да е под 500 млн. лв. спрямо първоначалния закон за бюджета. Демонстрирахме добра фискална дисциплина.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15