Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група ще подпомага ефективното и прозрачно изразходване на европейската помощ за бежанците

Работна група, създадена със заповед на министъра на вътрешните работи, ще подпомага ефективното и прозрачно изразходване на помощта от 2,9 милиона евро, получена от Европейския съюз, за бежанците. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че е намерен баланс за спазване на международните подписани споразумения с политиката на ЕС, по начин, който не породи по никакъв начин последици за страната. Европа ни предаде част от парите за бежанци – 2,9 млн. евро. Останалите се очакват в началото на следващата година. Основен бенефициент на тези средства, трябва да бъде Държавна агенция по бежанците. Именно заради това, да можем много ефективно и прозрачно да изразходваме тези средства с моя заповед е създадена работна група, която няма да взема решения за това как и по какъв начин да се харчат средствата, но ще подпомага този процес и ще осъществява този процес. Има случаи, в които наистина трябва да влезем в казуса агенцията да прави директно уговорки с фирми. Като например в лагера в Харманли, нямаше електрозахранване и канализация и няма как да чакаме да чакаме да мине обществена поръчка, тя да се обжалва и да минат шест месеца. Засиленото полицейско присъствие на границата, ще продължава докато е необходимо.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15