Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Биг Банда” – нетипичният артистичен проект

БНР Новини
Снимка: личен архив

Работа и страст. И вдъхновение. Тази комбинация е всичко друго, но не и нетипична. Към нея обаче прибавяме полет над и през музикалните стилове, гарниран с модерна визия и голяма доза импровизация пред публика. Хората, участващи в това събитие, търсят независимо пространство за изявите си. Защото те са „Биг Банда”.

„Биг Банда” е демократична структура на музиканти и визуални артисти, в която всички са равноправни. Тя се ражда от желанието им за свобода на изразяване и възможността да си помагат, да творят и споделят музиката си. Сред групите в нея са: „Попара”, Fly Me To The Moon, Space Dub Jammers, трип-хоп/ембиънт бандата Cheaptrix, бийтбокс изпълнителят Александър Деянов – Skiller и др.

Снимка: Емона ЦончеваПодробности за това обединение научаваме от Стефан Христов – Mr.Smiff – един от участниците в него:

„Биг Банда” се заражда отдавна като идея, но реално съществува от една година. Доста групи сме, както и артисти в музикалната и визуалната сфера. Събрахме се, защото искаме да направим по-интересни събития тип парти, да намерим нов начин за представяне на музиката, визията и като цяло – изкуството. Артистите и групите в „Биг Банда” импровизират и експериментират на живо. И точно това позволява един полет над и през стиловете. Абсолютно свободно.

Най-новото е, че подготвяме компилация с всички участници в „Биг Банда”. Идеята е да продуцираме независима музика. Мислим и върху това да организираме фестивали – навън в природата и специални събития – на закрито, в несвойствени места. Ще продължаваме да представяме нови артисти и да споделяме заедно музиката. Подготвяме и голямо парти, засега мястото и часът са тайна."

Mr.Smiff работи и като диджей, а с тромпета си свири в различни групи и проекти. Любовта му към този инструмент датира от 15 години. След като завършва Френската гимназия, започва с уроци по солфеж, теория на музиката и тромпет. Продължава образованието си в Нов български университет при проф. Атанас Дюлгеров. Той е първият, записал се специалност „тромпет” там.

„В този университет имах удоволствието да се срещна с Ангел Заберски-син и Румен Тосков, които ми отвориха очите за джаза – продължава Mr.Smiff. – Учих хармония, полифония и през цялото време експериментирах с тромпета, както и с различни музикални софтуери за електронна музика. Композирането е част от мен, писал съм за театрални постановки и филми. Като Мr.Smiff съм продуцент. Последно работих върху музиката към испанската пиеса „Бурунданга” от Жорж Галсеран. Тя се играе в Ямболския театър с режисьор Антон Угринов. Преди две години направих собствено студио и записах два авторски албума в електронен вид. От композициите до изпълнението – всичко е мое.В момента свиря в различни групи, имам и нов проект със Станислав Генадиев-Генда – най-новият член на „Биг Банда”.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15