„Това, което е интересно за голяма част от чуждите туристи, посещаващи района, е българското село с неговия бит, традиции и занаяти – разказва Соня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация. – Една от основните атракции е лимонададжийницата в автентичното българско село Козичино, разположено на билото на Източна Стара планина. В нея е съхранена единствената у нас действаща машина за лимонада отпреди двеста години. Също така тук туристите могат да се разходят с магарешки или конски каруци, да посетят стар дарак за влачене на вълна или да разгледат работеща вятърна мелница. В община Руен туристите могат да посетят мандра и да видят как се приготвят кисело мляко и сирене, както и да дегустират от тези екологично чисти продукти. Тук са запазени и много от традициите на местното население, 80% от което е с турски произход. Това дава възможност да се видят обичаите на друг етнос, който живее в България. Изключително интересни са обредите по време на различни религиозни празници, придружени с домашно приготвени сладки изкушения като баклава, кадаиф, саралийки. Изключително интересна е и демонстрацията на т.нар. „мазни борби“, типични за този етнос. Борците се намазват с мазнина и се борят, като победителят се нарича пехливан и за награда му се връчва цяло агне.“
В района на община Айтос има много възможности за екстремен туризъм, спускане в пещери, делтапланеризъм. В околностите на село Порой пък се намира единствената пясъчна мотописта на Балканите. Често там се организират международни състезания, привличащи много почитатели на мотокроса. В самия град Айтос се намира етнографският комплекс „Генгер”, превърнал се в любима атракция за руски и скандинавски туристи. Името му идва от названието на рядък и защитен растителен вид, който расте единствено на скалите край Айтос. Думата генгер е с арабски произход и означава трън. Кореновата система на това растение достига до 4 метра и предпазва скалите от ерозия.
В кафенето на етнографския комплекс туристите могат да изпият чаша ароматно кафе, приготвено на пясък и да дегустират бяло сладко. Битовата механа пък предлага всякакви изкушения за почитателите на гурме туризма. Тук те могат да се потопят в специфичните и традиционни вкусове на местната кухня, приготвена от екопродукти и подправена с букет от ароматни билки. В района Поморийски залив и Източна Стара планина има и няколко винарски изби, в които любителите на вълшебния еликсир могат да се запознаят с процеса на производство и да дегустират от качествените поморийски вина, спечелили си слава на международните пазари.Алеко Константинов е първият писател интелектуалец на българската литературна сцена. Той е познат като журналист, публицист, езиковед с голямо влияние в обществения живот от края на XIX век. Още приживе двете най-известни Алекови произведения "До..
Туристическият сезон набира скорост. Официално той беше открит на 31 май в Поморие от министъра на туризма Мирослав Боршош, но с оглед на високите температури в последните дни напливът на туристи става по-осезаем, споделят от туристическия бранш...
На юг от Ивайловград попадаме на едно от най-странните места в България – добре дошли в Мандрица! Основано през 17-ти век от албански преселници, родопското селце е съхранило не само езика, но и специфичните високи сгради с просторни салони ,..