Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метаморфози” – мащабна изложба на Роден в София

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

От 30 май до 15 септември Националната художествена галерия представя изложба на големия френски скулптор Огюст Роден. Тя е част от впечатляваща поредица, започнала с експозиция на Едгар Дега в 2010-а. Тогава в София дойдоха 74 негови творби. Година по-късно галерията представи сбирка с първите цветни фотографии от различни краища на Земята, озаглавена „Архивите на планетата”. Създаването им е поръчано навремето от Албер Кан, прочут банкер, филантроп и пацифист. Сега любителите на изящното изкуство имат възможност да видят 80 скулптури и 20 рисунки, създадени от Роден и обединени под името „Метаморфози”.

Ляво: „Изповед”, дясно: „Христос и Магдалена”
„Мислителят”„Тази изложба е много важна и интересна, това са творби, които никога не са били показвани в България” – каза на чист български език френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. „Има и големи, и малки произведения, включително рисунки, които могат да обяснят на посетителите как е работил Роден. Той е бил вдъхновител и на български скулптори и се надяваме, че догодина ще има изложба в музей „Роден” с творби от най-известните български скулптори.”

Любопитно е да се знае например, че един от големите ни ваятели – Андрей Николов, в младостта си е учил в Париж. Там е разширявал кръгозора си, следейки новите течения в това изкуство, включително импресионистичните търсения на Роден. А произведения на Николов са били канени в годишния Салон на френските художници. Оценката на Роден е била категорична: „България е малка за този автор!”.

Както посочва кураторът на изложбата от френска страна Софи Биас-Фабиани, тя е съставена предимно от произведения от гипс. Разбира се, има и творби от мрамор и бронз. Някои гипсови работи позволяват по-нататък да бъдат излети от бронз. Други, въпреки че са от гипс, са окончателно завършени, патинирани и подписани. Рисунките в експозицията са изпълнени с молив или акварели. Първоначално не са били предназначени за показване пред публика, това става чак след 1900-та година. Някои от тях са създадени в края на кариерата на Роден, когато той по-малко се занимава със скулптура.

Ляво: фрагмент от „Портите към ада”, дясно: Мари Фенай (бюст върху колона)
„От гледна точка на скулптурите, тръгнахме от една основна за Роден творба, която е „Портите към ада”. Тя е поръчана от френското правителство през 1880 година и Роден почти през целия си живот се е занимавал с нея” – уточнява Софи Биас-Фабиани. „Излята е от бронз чак след неговата смърт. От тази порта ние представяме само две малки части. Роден използва мотиви от тази врата и ги превръща в самостоятелни скулптури. Ние откриваме тези фигури в много различни творби. Той е авангарден и от гледна точка на това, че взема различни мотиви и ги групира, слага ги заедно и ги залепва.”

Творбите в изложбата идват от музея „Роден”. Те са част от дарението, което скулпторът прави на Франция. Според куратора от българска страна доц. Борис Данаилов, вече е традиция в културните взаимоотношения на България и Франция през последните десетилетия да се реализират мащабни прояви. И тъй като идват първокласни произведения, подобни събития се помнят дълго.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15