Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Деца пеят за деца” носи усмивки в болнични заведения и детски градини

БНР Новини
Концертът на вокална група „Радиодеца” в Детската клиника на Александровска болница.
Снимка: архив БНР

Когато говорим за детското творчество, се усмихваме, защото талантливите малчугани винаги успяват да правят деня ни по-ведър, слънчев и някак безгрижен. „Деца пеят за деца” се нарича новият проект, която се провежда с активното участие на най-малките певци в БНР – вокална група „Радиодеца”. Подробности научаваме от нейния ръководител – Илина Тодорова:

Идеята е на Музикална къща БНР, а поводът – 80-годишнината на медията. Инициативата, в партньорство със Столична община, включва пет концерта в различни центрове, в които са интегрирани деца със заболявания – болнични заведения и детски градини. По време на събитията, малчуганите рисуват и моделират красиви предмети. В тази игра се включват и нашите певци – те помагат на болните да се чувстват по-добре. На 15 май ще бъде финалният благотворителен концерт в Първо студио на радиото. Тогава ще бъдат изложени и рисунките и всеки ще има възможност да си ги закупи. Средствата ще бъдат дарени на болница, посочена от Столична община. За проекта записахме и диск – „Деца пеят за деца”, защото знаем, че музиката лекува, че тя е магия, която може да накара всеки да се усмихне. Той включва песни, които сме направили през годините. В него е и новият вариант на „Зайченцето бяло”, аранжирана от Кристиян Бояджиев в памет на Петър Ступел, нейния композитор. Албумът ще бъде подаряван на децата по време на концертите. По един брой ще изпратим и на детските градини в София. В него, наред с песните, сме включили и инструменталните им варианти, както и книжка с текстовете, красиво аранжирана с детски рисунки. Малчуганите ще могат да се запознаят с творчеството за деца на българските композитори. А защо не и сами да ги запеят.


В албума „Деца пеят за деца” са включени още великденски и коледни мелодии от началото на 20 век, както и по-нови композиции от Владимир Джамбазов, Дора Драганова и Ангел Котев.

Първото събитие от инициативата „Деца пеят за деца” се състоя на 3 ноември. Концертът беше в Детската клиника на Александровска болница в София – разказва Илина Тодорова. – В репортаж от събитието чух една от майките на децата да споделя, че те се чувстват изолирани, не се усмихват, процедурите, които им правят ги травмират. И затова е чудесно, когато дойдат техни връстници, за да играят заедно, да пеят и да рисуват. За мен това е най-важното. По този начин ние възпитаваме и Радиодецата. Искаме да ги научим, когато видят човек в нужда, да протегнат ръка. Знаем, че не можем да направим чудеса, но сме в състояние да дарим усмивки. Радвам се, че първият концерт се превърна в истински детски празник.

Следващият концерт на вокална група „Радиодеца” е на 10 декември. Те ще зарадват с песните си възпитаниците на градина „Елхица” в столичния квартал „Младост”. В нея са интегрирани деца с увреждания – в по-лека форма на аутизъм и синдром на Даун. „Подготвяме им коледна програма, с подаръци и игри.” – каза Илина Тодорова. А преди това, „Радиодеца” ще донесат коледния дух в Първо студио на БНР. Концертът „В очакване на Коледа” ще бъде с Биг бенда на медията, с диригент Антони Дончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15