Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово, Трявна, Севлиево – по следите на Българското възраждане

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Неотдавна общините Габрово,Трявна и Севлиево обединиха усилията си в реализиране на проект за развитие на културния туризъм. Разработени бяха съвместни познавателни маршрути, които разкриват не само природните богатства на Централна Стара планина, но и красивата архитектура, бит и традиции от времето на Българското възраждане (XVIII-XIX в.), когато районът бил проспериращ културен и стопански център в тази част на Балканите. „Да се видим в центъра” е призивът, който домакините отправят към всеки, който желае да се потопи в самобитната му атмосфера.

Трите общини са сред най-добре развитите туристически зони в България, а местните хотели и къщи за гости се радват на добра заетост, особено през уикендите. И наистина, трудно е да устоиш на романтиката на кокетните планински градчета, съхранили някогашния си възрожденски дух, със старите им чаршии, занаятчийските работилници, механите, предлагащи традиционни местни гозби и богатия календар, изпъстрен с поредица от фестивали и фолклорни събития. „Това е прекрасна дестинация! При нас човек може да избяга от трафика и от лудницата, от неудобните си обувки и да влезе в планината, да отседне в уютна селска къща и да се потопи в друга атмосфера” – казва Йонка Агалова от община Габрово и добавя:

„Това е един от най-важните центрове от времето на Българското възраждане. Нашите общини разполагат с добре съхранени паметници от тази епоха. Това са къщи от XVIII-XIX век, стари мостове, часовникови кули, първото българско светско училище „Васил Априлов”, отрито през 1835 г. в Габрово… Но най-ценното е, че районът е съхранил някогашния си възрожденски дух. Можете да го усетите докато се разхождате из чаршията със занаятчийските работилници в архитектурно-етнографския комплекс Етъра или ако преминете по моста с кулата на град Трявна, известeн с най-старите си възрожденски школи по иконопис, дърворезба и архитектура. И докато Габрово се е прославил като столица на хумора и сатирата, град Севлиево пък е столица на тиквата. Там наскоро възобновиха средновековната крепост Хоталич, където бяха разкрити следи от жилищни сгради и от три старинни църкви. Очарователно местенце е архитектурно-историческият резерват Боженци с над 200-годишните му къщи. Част от тях са паметници на културата, а някои са превърнати в приятни хотели. Другото, което обединява общините ни, е богатият събитиен календар. Така че, когато и да дойдете при нас, можете да присъствате на културно събитие или да се насладите на фолклорен фестивал.”

Най-новата атракция е виртуалният Музей на индустрията в Габрово, известен през Възраждането като Българския Манчестър. Амбицията на трите общини е да привлекат повече гости, като им предложат тематични маршрути, свързани не само с историята, но и със запазената природа на Централен Балкан. Цяла поредица от добре маркирани пътеки изкушават туристите да опознаят прелестите на планината. Другото е селският туризъм, който набира все повече привърженици, а собствениците на местните къщи за гости предлагат забавления, като яздене на кон, доене на крава, събиране на гъби, варене на сладко и прочие нестандартни за градския човек занимания, които превръщат ваканцията му в сърцето на Стара планина в незабравимо преживяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15